Logo

Zakon o mezaristanima

 

Pitanje

Molio bi vas da mi odgovorite da li je donešen zakon na nivou Bosne i Hercegovine da se mora platiti na mezarlucima ograda oko kabura, te da li na nivou Islamske zajednice Ćela mogu samostalno donositi takve odluke o plaćanju i visini plaćanja.

Obrazloženje: Ja i moja sestra, smo napravili ogradu oko kabura rahmetl ocu i materi, i oni su nam saopćili da moramo platiti jer je to na nivou Islamske zajednice BiH tako donešeno. Molio bi Vas da mi pomognete što zakon kaže i što mogu na nivou mjesne zajednice odlučiti.

 

Odgovor

Pitanje uređenja, održavanja i upravljanja mezarlucima u nadležnosti je mjesnog medžlisa Islamske zajednice. U Vašem slučaju to je Medžlis IZ Kozarac ili Medžlis IZ Prijedor, ovisno o tome kojem medžlisu pripada džemat Ćele. Pravilnikom o radu medžlisa IZ ta je materija data u nadležnost medžlisa IZ. Medžlis može prepustiti džematu određena pitanja u vezi uređenja i upravljanja mezarlucima. Prema tome džemat ima pravo, po ovlaštenju medžlisa IZ, ako to nije jedinstveno regulisano na nivou medžlisa, određivati takse za različite oblike korištenja džamatskog mezarluka.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.