A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li je dozvoljena ekshumacija i premještanja već ukopane osobe

Pitanje:

Moj djed je preselio 1995. godine i ukopan je u gradskom mezarju, daleko od rodnog kraja, jer su tada bili u izbjeglištvu. Njegova djeca su saglasna da ga prenesu u rodni kraj, u porodično mezarje. Zanima nas stav Islamske zajednice oko toga, da li je to ispravno i dozvoljeno? Ako to učinimo, da li bi bilo uredu da se organizuje ponovo dženaza?

Odgovor:

Osnovni je princip da se osobe ukopavaju u mjestu u kojemu presele na Ahiret. Izuzetno, ukoliko postoji potreba da se osoba ukopa u drugom mjestu, to je dopušteno. Kad je riječ o ekshumaciji i premještanju već ukopane osobe, to ne treba činiti bez stvarne potrebe, kao npr. da je ukopana u nemuslimanskom groblju, ili da se cjelokupno mezarje dislocira, ili da prekopavanje vrši nadležna sudska vlast radi identifikacije i sl. S obzirom na to da u spomenutom slučaju nema potrebe i razloga koje smo naveli, bolje je ne činiti ono što je nepotrebno.

Ukoliko je umrloj osobi već klanjana dženaza prilikom prvog ukopa, nema potrebe ponovo joj klanjati dženazu prilikom ekshumacije i ponovnog ukopa, jer nije predviđeno da se dženaza klanja u formi nafile, posebno nakon što protekne mnogo vremena od prve dženaze i ukopa.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH