Logo

Da li se klanja dženaza pobačenom fetusu?

Pitanje:

Da li je potrebno dati ime fetusu koji je pobačen spontanim pobačajem u 13. sedmici trudnoće, ali je zastao sa razvojem u 7. sedmici.

Plod nije kiretiran, nego je spontano pobačen, i tretiran je u bolnici kao biološki otpad. S obzirom na tako rani stadij trudnoće, nismo bili u mogućnosti znati da li je bio dječak ili djevojčica?

Odgovor:

Fetus u toj fazi trudnoće ima jedan vid života, i nije dozvoljen namjeran prekid trudnoće, osim u krajnjoj nuždi, kao što je zaštita života majke.

Prema fikhskim propisima hanefijskog mezheba, s obzirom na to da kod fetusa u toj fazi nije upotpunjeno stvaranje svih organa, treba ga oprati, zamotati u platno i ukopati u zemlju, iz poštovanja prema ljudskom biću, bez uobičajenog gasuljenja, zamotavanja u ćefine i klanjanja dženaze namaza.  Postoji mišljenje da se fetusu tada daje ime jer će biti proživljen na Sudnjem danu. Međutim, s obzirom na to da ništa od spomenutog niste mogli učiniti, niti ste mogli znati njegov spol, niste ni dužni dati mu ime. A Allah najbolje zna.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.