Logo

Džemat zbližava naša srca

  • Published in
  • Kategorija: Safet ef. Pozder
  • Štampa

Džemat zbližava naša srca

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svjetova, Neka je salavat i selam na našeg miljenika i poslanika Muhammeda, s.a.v.s, njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe, na našu čestitu omladinu, i na sve mu'mine do Sudnjega dana!

Hvala Uzvišenom Allahu koji nam je dao blagodat života, i u njemu blagodat vjere, i u njoj blagodat Ramazana, i u njemu blagodat džemata. Allah je Taj koji zbližava i povezuje naša srca. On i Muhammedu, a.s., kaže: „On je sjedinio srca njihova. Da si ti potrošio sve ono što na Zemlji postoji, ti ne bi sjedinio srca njihova, ali ih je Allah sjedinio“.

Srca se najbolje i najlakše sjedinjuju kroz džemat. Nije isto klanjati sam i doći u džemat. Nije i ne može biti isto. Razloga je mnogo ali poslušajte jedan koji je jako zanimljiv. Mi zajedno klanjamo, postimo, družimo se i razgovaramo. U tome je veliko dobro i na ovom i na budućem svijetu. Znate li da će ljudi, kada uđu u džennet i kada tamo ne vide svoju braću s kojom su klanjali i živjeli u dobru imati mogućnost da ih spase. Reći će: „Gospodaru naš, mi imamo braću s kojom smo zajedno klanjali i postili na dunjaluku ali ih ne vidimo među nama u Džennetu. Allah će im odgovoriti: „Idite do džehennema i izvadite iz njega sve one koji u srcu imaju barem trun dobra!“

Muhammed, a.s., je rekao: „Čovjek će doći u džennet i vidjeće svoga prijatelja u vatri pa će reći: 'Šta li je uradio moj prijatelj'. Uzvišeni Allah će tada reći: 'Izvadite njegovog prijatelja iz vatre!' Oni koji i nakon toga ostanu u džehennemu će govoriti: 'Kamo sreće da i mi imamo prijatelja koji će nas spasiti!'“

Velikan islama, Ibn Kajjim je govorio: „Ako me ne vidite u džennetu, raspitajte se za mene, jer možda to bude razlog da se spasim!“.

Sad upitaj samog sebe: Ako nedaj Bože zaglaviš i završiš tamo gdje ne treba, imaš li prijatelja koji će se raspitati za tebe i spasiti te?

Zato, nemoj nikada poprijeko gledati onoga ko je u saffu do tebe! Nemoj omalovažavati ničije dobro! Nemoj se smatrati boljim od bilo koga. To se posebno odnosi na Ramazan.

Ramazan i post imaju tri cilja:

Prvo: da bismo bili svjesni da nas Allah vidi.

Drugo: da bismo bili zahvalni na onome što nam je Allah dao i

Treće: da bismo bili na pravom putu.

Zapamtimo, nismo i ne možemo biti na pravom putu sve dok ne budemo zahvalni na onom što imamo. Allah nas najbolje poznaje i daje nam baš onoliko koliko je dobro za nas. Možda nekada poželimo više, bolje ali nam Allah neda jer bi nas to pokvarilo ili udaljilo od njega. Uostalom, On je obećao, a Njegovo obećanje je istina, ako budemo zahvalni na onome što nam je dao, On će nam dati još više.

Dakle, nema pravog puta bez zahvalnosti Allahu a nema prave zahvalnosti bez svijesti da nas Allah uvijek vidi. Meleki sve bilježe, od riječi do riječi, svako slovo. Neće melek za tvoju ružnu riječ ili postupak u zagradi napisati „Ma, šalio se čovjek“ ili „Nije on tako mislio, izletilo mu“. Ne, nego baš onako kako kažeš ili uradiš.

Zato, ti koji se od zore do akšama sustežeš od jela i pića, sustegni se i od ružna govora i lošeg postupka. Prođi se iluzije da popravljaš svijet. Popravljaj sebe i vidjećeš da ćeš imati pune ruke posla. Budi blag i ljubazan prema svojoj braći jer ne znaš ko te može spasiti kada ti bude najviše trebalo.

Allahu se ne možeš sakriti ali Mu možeš zahvalan biti pa će ti On nafaku povećati i na pravi put te okrenuti.

Gospodaru naš, učini nas zahvalnim, zbliži naša srca i uputi nas pravim putem, Amin!

2. juni 2017.g. / Safet ef. Pozder

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.