Logo

Kako postupiti ako majka želi upoznati dijete koje je napustila?

Pitanje:

Kakav treba biti odnos majke i djeteta, ako je majka ostavila dijete u ranim godinama njegova života, i kako postupiti ako majka želi da sada upozna to dijete?

Odgovor:

Odnos roditelja i djece u islamu treba da bude utemeljen na međusobnoj ljubavi i pažnji, samilosti roditelja prema djeci i poslušnosti djece prema roditeljima. Svaka punoljetna osoba je odgovorna za svoje postupke i za njih će polagati račun pred Bogom na Sudnjem danu. U konkretnoj situaciji mora se pokazati razumijevanje za dijete, njegovo stanje i okolnosti u kojima je živjelo sve protekle godine. Napuštanje djeteta od strane majke je veliki propust. Ali, i kad se radi o tako velikim propustima, ne treba odmah osuđivati takav postupak i presijecati puteve koji vode popravljanju takvog stanja, jer svako ima pravo da se pokaje za svoje prijestupe i popravi svoje ponašanje. Nama nisu poznati razlozi koji su doveli do takvog postupka, ali dijete ima pravo da sazna te razloge, pa je najbolje za obje strane da se upoznaju i da pokušaju na lijep i miran način saslušati i razumjeti jedna drugu. Oprost i lijep odnos prema nekoj osobi ne znači zaborav svega. Oprostom pomažemo sebi i oslobađamo se negativnih emocija koje u prvom redu štete nama samima.

Islam podstiče vjernike da jedni drugima praštaju i prelaze preko propusta i loših postupaka u međusobnim odnosima. Svevišnji je one koji ljudima praštaju svrstao u bogobojazne ljude: „I nastojte zaslužiti oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje, za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju - a Allah voli one koji dobra djela čine.“ (Alu 'Imran, 133-134) Allahov Poslanik je rekao: „Sadaka ne umanjuje imetak; Allah čovjeka osnažni zbog njegovog praštanja (ljudima); ko zbog Allaha bude skroman, On će ga uzdignuti.“ (Muslim) Za taj susret i upoznavanje i majka i njeno ostavljeno dijete bi se trebali psihički i emocionalno dobro pripremiti.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.