A+ A A-

Pretraga pitanja

Briga o supruzi i pomaganje rodbini

Pitanje:

Selam alejkum!

Zanima me je li po islamu u redu da muž, koji je sam u dugovima, i ne može ženi veći stan pružiti ili primjer neke stvari da joj olakšaju kucne poslove. Da li je u redu onda da muz kupuje skupe poklone svojoj porodici, primjer auto, da placa ratu kredita za renoviranje kuce i tako?

Ja znam da se roditeljima treba pomoći u smislu, ako zdravstveno ne mogu ili za jelo i slično, ali za taj neki „luksuz“ nije mi poznato, pogotovo ako svojoj supruzi finansijski ne možeš dosta pružiti.

Odgovor:

Preporučujemo vam da budete što više realni i tolerantni kada su u pitanju pomaganja muževih roditelja od strane vašega muža jer će vam vaš tolerantan i prihvatajući odnos prema toj činjenici olakšavati bračni život sa mužem a njega i vas činiti zadovoljnim i spokojnim. S druge strane, vaš odbijajući odnos prema toj činjenici može vam pričiniti veće ili manje poteškoće u odnosima sa vašim mužem. Također, sugeriramo vam da budete suzdržaniji u ocjenama  kada su u pitanju potrebe roditelja vašega muža, jer se nekada nešto može činiti suvišnim i luksuznim, poput automobila, a da bude izraz stvarnih potreba ljudi zbog određenih okolnosti u kojima žive.

Sinovi i kćeri dužni su činiti dobročinstvo prema svojim roditeljima, posjećivati ih i ukazivati im poštovanje u svakoj prilici: Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: "Uh!" - i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: "Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!" El-Isra, 23, 24

Imućni sinovi i kćeri dužni su uz međusobni dogovor i raspodjelu obaveza, naspram njihovih mogućnosti izdržavati svoje roditelje, ukoliko su oni siromašni ili bolesni a nisu u stanju da se samostalno izdržavaju. Isto tako imućni roditelji su dužni da izdržavaju svoju punoljetnu djecu ukoliko su oni siromašni, bolesni ili nesposobni za sticanje imovine.

Prepororučujemo vam razgovor i dogovor sa mužem oko ovih pitanja uz realnu procjenu vaših mogućnosti i potreba muževih roditelja da biste došli do najboljeg rješenja koje će obezbijediti sreću i zadovoljstvo vas i vaše bliske rodbine a zadovoljstvo i nagradu Uzvišenog Allaha na ovom i drugom svijetu. Napominjemo da vam izdvajanje na siromašne roditelje muža može donijeti uvećanje nafake i Allahove dž.š. blagoslove u onome što posjedujete.

(Odgovor je pripremio dr. Ahmed Hatunić, član Komisije za odgovaranje na pitanja)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH