Logo

Dileme oko akike i ezana

Pitanje

Selamun alejkum!
Moja supruga je rodila prije pet dana djevojčicu, pa je ona maloj curici proučila ezan na desno, a ikamet na lijevo uho, s obzirom da nisam bio u mogućnosti to učiniti u bolnici, pa me zanima:
 
1. Da li ja moram ponoviti taj čin, jer nisam nigdje pročitao ni čuo da žene rade takvo nešto?

2. Da li je dozvoljeno, sa vjerskog stajališta, da ponovim učenja na uši djetetu, samo zato što je to moja velika želja, bez obzira, i ako bi suprugin čin, učenja ezana i ikameta, bio ispravan ?

3. Da li radnje, kao što su klanje kurbana namijenjene za akiku, podjele i kuhanja mesa ovčetine, nadjevanje imena djetetu moraju biti isti dan, s obzirom da smo se supruga i ja odlučili za ime djeteta?

4. Da li je neophodno da dovu za dijete prouči imam, samo zato što ne znam arapski, ili je dovoljan nijet, da su sve te radnje posvećene Allahu kao zalog za dijete?

5. Da li supruga i ja možemo pojesti dio mesa kad se skuha ili baš sve moramo podijeliti?

Odgovor

Nije neophodno da ponovite učenje ezana i ikameta na uho djeteta, ali nema smetnje da to ponovite ukoliko imate želju za tim. Propisi vezani za akiku nisu imperativnog karaktera, dakle ne radi se o farzovima i vadžibima, već o sunnetima i mendubima, pa ako se nešto i propusti, kao npr. da se ime nadije ranije, a meso od akike pripremi kasnije, neće se počiniti grijeh. Dovu možete i vi proučiti, nije neophodno prisustvo imama, ali smatramo da je lijepo da imam prouči dovu, kako bi i on bio upoznat s rođenjem novog djeteta, koje će sutra, ako Bog da, dolaziti kod njega u mekteb na mektebsku pouku. Nema smetnje da i vaša porodica učestvuje u konzumiranju mesa od akike. Bitno je ne zadržavati to meso, već ga treba pripremiti i servirati gostima koje pozovete na akiku, što je bolje, ili podijeliti u cijelosti.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.