A+ A A-

Završena prva faza projekta Edukacija edukatora u oblasti medijske pismenosti za nastavno osoblje medresa u Bosni i Hercegovini

12 04 2021 02 webinar uvpd

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u saradnji sa Upravom za nauku i obrazovanje, a uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini završila je 11. aprila  prvu fazu projekta Edukacija edukatora u oblasti medijske pismenosti za nastavno osoblje medresa u Bosni i Hercegovini a koji je započeo 13. marta ove godine. U projektu je učestvovalo četrnaest profesora i profesorica iz svih sedam medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Tokom šest sesija putem Zoom platforme profesori i profesorice su imali priliku slušati teme vezane za medijsko i digitalno opismenjavanje, te kroz interaktivne radionice razvijati vlastite vještine medijske pismenosti.

Pravilno korištenje i razumijevanje informacija koje dolaze do nas putem različitih medijskih platformi i medija kao i njihovo korištenje za širenje vlastitih uvjerenja i stavova, šta god bio njihov cilj, zahtijeva poznavanje širokog spektra vještina i znanja, a najprije vještine kritičkog razmišljanja i analiziranja medijskih sadržaja. Pored toga razumijevanje kompleksnosti poruka do kojih se dolazi putem medija, te razumijevanja osnovnih koncepata proizvodnje  - konstrukcije tih poruka čine neke od osnova medijske pismenosti neophodnih za kritičko i pravilno korištenje medija i medijskog prostora.

Stoga je cilj ovog projekta educirati jedan broj profesora medresa i adekvatno ih pripremiti da savladana znanja i vještine stečena tokom edukacije prenesu na učenike medresa, te ih  potaknu na kritički i analitički pristup prilikom konzumiranja medijskih sadržaja kao i odgovorno korištenje medijskog prostora za kreiranje istih. Plan je da do kraja ove školske godine profesori realiziraju po jednu radionicu sa učenicima uz mentorstvo trenereice Vanje Ibrahimbegović Tihak, koja ih je i vodila kroz ovaj proces edukacije, čime bi bio okončan prvi dio projekta, kao i podjela certifikata profesorima koji su završili ovu edukaciju. U narednom periodu, tj. naredne školske godine planirano je da se nastavi realizacija radionica na temu medijske pismenosti sa učenicima,  a uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, izjavila je koordinatorica projekta ispred Rijaseta Islamske zajednice Medina Mehmedović – Mulalić.

Ovom prilikom Mehmedović - Mulalić se zahvalila svim profesorima i profesoricama koji su tokom edukacije pokazali veliko zanimanje za ovu temu, te otvorenost i spremnost da jačaju svoje kapacitete iz ove oblasti. Posebna zahvala pripada i mentorici koja je vodila edukaciju, Vanji Ibrahimbegović – Tihak, stručnjakinji iz ove oblasti i autorici priručnika „Kako razumjeti medije i medijske utjecaje na život ljudi u digitalnom svijetu“ kojeg je izdalo Udruženje Ilmijje, a prema kojem je Ibrahimbegović - Tihak realizirala slične edukacije imama u organizaciji Ilmijje. Posljednjeg dana edukacije predavanje na temu „Islamska zajednica, islam i muslimani u javnom prostoru“ održao je Muhamed Jusić. I naravno hvala Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini bez čije podrške bi sve ovo bilo teško realizirati, istakla je Mehmedović – Mulalić.