Logo

Zapaženi rezultati u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra: Posjeta novopazarskim džematima

  • Published in
  • Kategorija: Rijaset
  • Štampa
  • 0101

Dana 28.02.2021. godine rukovodilac Ureda za zekat je, u okviru redovnih posjeta džematima koji su ostvarili zapažene rezultate u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra, posjetio tri džemata na području Medžlisa islamske zajednice Novi Pazar.

Na ikindiji namazu, u prisustvu glavnog imama Novog Pazara dr. Enver ef. Omerovića, posjećen je džemat Pašina džamija, gdje dužnost imama obavlja Idriz ef. Beširović i to već 38 godina. Za sve ove godine u samom je vrhu prikupljača zekata, ali i drugih rezultata u imamsko muallimskom radu.

Na akšam namazu uz prisustvo velikog broja vjernika, naročito mladih, posjećen je džemat Nur, gdje dužnost imama obavlja vrijedni mladi hafiz Adnan ef. Dupljak. Ovaj džemat karakteriše i veliki broj djece na mektebskoj pouci.

Na jaciji namazu u džematu Šutenovac, goste je dočekao Harun ef. Demirović, u skoro punoj džamiji. Ovo je džemat koji već godinama ostvaruje najbolje rezultate u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra u bejtu-l-mal na području cijelog Mešihata. Svečani trenutak je uveličao i svojim dolaskom dr. Rešad ef. Plojović rukovodilac vjerskoprosvjetne službe Mešihata.

U ime Rijaseta Iz u BiH, kao i Ureda za zekat, uz riječi zahvalnosti, pohvale i hajir dove davaocima i prikupljačima, rukovodilac Ureda je džematima uručio i prigodne poklone, kao znak sjećanja na ovaj lijepi trenutak.

Na licima vjernika se mogla vidjeti sreća i zadovoljstvo ovim susretima, ali i obećanje da se na ovom putu snaženje Bejtu-l-mala ima još mnogo raditi i poboljšavati rezultati.

Na kraju je ocijenjeno da ovakve posjete trebaju biti češće i da one snaže naše jedinstvo, bratsku povezanost i kompaktnost naše Islamske zajednice.

A.V.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.