A+ A A-

Uprava za vjerske poslove u radnoj posjeti MIZ Goražde

  • 0101

U okviru redovnih aktivnosti Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ BiH u petak 26. februara boravila je u službenoj posjeti MIZ Goražde. Domaćini radnih sastanaka, muftija Remzija ef. Pitić, glavni imam MIZ Goražde, Rasim ef. Džafić i predsjednik medžlisa, Šemso Aganspahić upoznali su direktora Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlovića i njegove saradnike sa aktuelnim prilikama u medžlisu stavljajući akcenat na funkcionisanje Vjersko- prosvjetne službe i aktivnosti glavnog imama. Rukovodstvo medžlisa je pojedinačno po službama prezentiralo činjenice, podatke i pokazatelje sveukupnog rada ovog organa Zajednice ukazujući na posebne organizacijske i misijske izazove koji su iskrsnuli tokom pandemije.

U poslijepodnevnim satima organiziran je radni sastanak sa imamima goraždanskog medžlisa. Svi prisutni imami su ukratko predstavili svoje džematske aktivnosti: od organizacije edukatvnih programa u džematima do poduzetih iskoraka i inovativnih ideja u kvalitetnijem pristupu mladima i afirmaciji braka i porodičnog života. Imami goraždanskog medžlisa su razmijenili ideje, iskustva, poglede i nedoumice sve zahtijevnijeg misijkog djelovanjima sa uposlenicima Rijaseta koji su, sa svoje strane, iskazali spremnost da imamima u svakoj prilici pruže potrebnu stručnu podršku i saradnju. Direktor Smajlović je čestitao imamima na uspjesima u misiji istakavši sve izraženiju potrebu da nosioci vjerskog autoriteta podižu vjerničku svijest u izvršavanju vjerskih propisa i da uprkos brojnim obavezama  imami ustraju u cjeloživotnom učenju.

Istog dana, uposlenici Uprave za vjerske poslove iskoritistili su radnu posjetu MIZ Goražde da posjete goraždanske džemate Aladža džamiju u Foči, Ustikolinu, Sinan-begovu džamiju i Vitkovići u kojima su predvodili džuma-namaz i održali hutbu.

Na završnom sastanku muftija goraždanski Remzija ef. Pitić je iznio svoje sistematično i argumentirano zapažanje o organizacijskim i misijskim izazovima koja je potrebno u narednom periodu na području goraždanskog muftijstva planski i  postepeno rješavati. Muftija je također ukazao na potrebu  dinamičnijeg i odlučnijeg pristupa u rješavanju nekih prioritetnih potreba i  pitanja a koja se tiču unapređenja kvalitete života stanovnika herojskog grada.

Nakon tri izuzetno sadržajna i otvorena radna sastanka svi učesnici su iskazali višestruku korist od ovakvih radnih sastanaka, razmjena mišljenja i susreta. 

Potvrđena je opredjeljenost i spremnost da, kao i u proteklom periodu, svi organi Islamske zajednice u okviru svojih nadležnosti precizno normativno urede svoje poslovanje i dodatno ojačaju planski rad,  kako bi se intenzivirala promocija univezalnih vrijednosti, a time poboljšao   i kvalitet rada.