Logo

Vakufske direkcija: Dogovoren početak realizacije projekata u 2021. godini

  • Published in
  • Kategorija: Rijaset
  • Štampa

26 02 2021 01 vakufska direkcija projekti 1

Na sastanku putem video linka između predstavnika Generalne direkcije vakufa Republike Turske, na čelu sa generalnim direktorom Burhanom Ersoyem i Vakufske direkcije IZ u BiH, na čelu sa direktorom dr. Senaidom Zajimovićem razgovarano je o projektima čija je implementacija u toku, projektima koji se završavaju ove godine, te o budućim projektima za koje su potpisani Protokoli između dvije direkcije.

Direktor Vakufske direkcije IZ u BiH dr. Senaid Zajimović je na početku sastanka upoznao predstavnike Generalne direkcije vakufa Republike Turske o projekatima koji su završeni tokom 2020. godine kao što su: restauracija Baščaršijske džamije u Sarajevu, izgradnja vakufskog objekta Divanhana u Kiseljaku, kao i to da će vrlo brzo biti završena izgradnja vakufskog objekta “Medresa” u Fojnici. Također, isakao je da će ove godine biti završena i Upravna zgrada Rijaseta na Kovačima u Sarajevu, potom najvjerovatnije Aranudija džamija u Banja Luci, te Kizlar-agina džamija u Mrkonjić Gradu.

U toku razgovora poseban akcenat je dat na projekte čija realizacija treba da započne u toku 2021. godine, a za koje su ranije potpisani protokoli. U tom kontekstu dogovoreno je da će se tokom 2021. godine započeti sa realizacijom projekta izgradnje tržnog centra u Sanskom Mostu, revitalizacije Morića Hana u Sarajevu i ponovna izgradnja Dugalića džamije u Nevesinju.

Na ovaj način osiguran je kontinuitet u realizaciji projekata, a ova tri projekta su veoma važna kako sa ekonomskog aspekta funckije vakufa tako i sa vjerskog aspekta.

Na sastanku je također bilo razgovora o organiziranju svečanosti otvaranja objekata koji su završeni u periodu 2020. godine. Obzirom da pandemija Covid još uvijek traje plan za organiziranje ovogodišnje Manifestacije Dani vakufa 2021. poslije ramazana, odnosno krajem mjeseca maja, kada bi se upriličila i svečana otvorenja završenih projekata, na kojim bi učešće uzeli i predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske, na čelu sa generalnim direktorom g. Buranom Ersoyem.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović se na kraju zahvalio generalnom direktoru g. Burhanu Ersoyu na pomoći koju Generalna direkcija vakufa Republike Turske pruža Islamskoj zajednici u BiH i njenoj Vakufskoj direkciji u razvoju i unapređenju vakufske imovine.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.