A+ A A-

Seminar o medijskoj pismenosti u organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu

20 02 2021 01 seminar vlasic

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije IOM je organizovala dvodnevni seminar za imame i muallime iz cijele BiH o medijskoj pismenosti. Seminar je održan od 16-18.02. u hotelu Blanca na Vlašiću. 

Kroz interaktivne radionice učesnici su imali priliku na iskustven način učiti kako pravilno razumijevati i odnositi se prema različitim medijskim platformama i sadržajima. Obzirom na višestruki uticaj medija i njihovu ulogu u kreiranju mišljenja i stavova kako pojedinaca tako i grupa jako je važno pravilno razumjeti medije  i medijske sadržaje u svim pojavnim formama. Snažna izloženost medijima, njihova moć i uticaj razlog su zašto treba jačati kompetencije ljudi, naročito mladih osoba u njihovom pravilnom korištenju i percipiranju. 

Ovaj seminar predstavlja nastavak saradnje Uprave za vanjske poslove i dijasporu sa Međunarodnom organizacijom za migracije IOM na polju educiranja imama i mualima iz metodologija koje je u okviru svojih projekata razvio. Jedan od tih programa su i radionice aktivnog i kritičkog mišljenja koju su ranije realizirane sa istom grupom učesnika. Edukacija o medijskoj pismenosti uz ranije savladane vještine razvoja aktivnog i kritičkog mišljenja dobar su osnov imamima i muallimama za realizaciju radionica ove teme.