A+ A A-

Predstavnici Rijaseta posjetili IZ Makedonije i Muslimansku zajednicu Albanije

  • 0101

Direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim Čolić i stručna saradnica za Islamske zajednice u zemljama u okruženju Azra Efendić Eminović, su od 05. do 08. februara posjetili Islamsku zajednicu R. S. Makedonije i Muslimansku zajednicu Albanije.

Prilikom susreta sa reisom Islamske zajednice R. S. Makedonije Šaćir ef. Fetahuom, direktor Čolić je prenio selame Reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, kao i želje za uspjeh u radu novoizabranom poglavaru Islamske zajednice Sjeverne Makedonije, kao i želju za intenziviranjem međusobne saradnje. Tom prilikom se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji dvije islamske zajednice, te mogućnostima njenog proširenja kao i o unaprijeđenju položaja sedamnaest bošnjačkih džemata koji djeluju u sklopu Islamske zajednice Sjeverne Makedonije. Prilikom posjete jednom broju bošnjačkih džemata obavljeni su razgovori sa džematlijama, imamima kao i predstavnicima političkih i kulturnih bošnjačkih institucija o izazovima s kojima se susreću te o planovima za poboljšanje stanja Bošnjaka u R. S. Makedoniji.

Tokom posjete Muslimanskoj zajednici Albanije upriličen je prijem kod predsjednika Islamske zajednice i Albanskog muftije Bujar ef. Spahiu s kojim se razgovaralo o implementaciji pomoći od 100 000 EUR  koju je Rijaset Islamske zajednicu u BiH prethodno uputio Muslimanskoj zajednici Albanije za pogođene zemljotresom 2019.godine. Također se razgovaralo i o budućim oblicima saradnje ove dvije zajednice.