Promo banner

A+ A A-

Uprava za vanjske poslove i dijasporu: Sastanak sa predsjednicama udruženja žena civilnih žrtava rata iz Vareša i Foče

19 01 2021 01 prijem uvpd

Jučer je u Upravi za vanjske poslove i dijasporu održan sastanak sa predsjednicama udruženja žena civilnih žrtava rata iz Vareša i Foče. Sastanku je prisustvovao direktor međunarodne organizacije Islamic Relief u Bosni i Hercegovini Emir Čiča, kojeg su predsjednice Udruženja žena za povratak i ruralni razvoj „Zvijezda“ Vareš, Adisa i Likić i Midheta Oruli Kaloper, sekretar Udruženja žena žrtava rata Foča 92-95, upoznale sa aktivnostima i potrebama udruženja i njihovih članica naročito u periodu panedemije. Spomenuta uduruženja, kao i druga slična udruženja u Bosni i Hercegovini s kojima Uprava za vanjske poslove i dijasporu sarađuje su pokrenula vlastite male samoodržive projekte poput proizvodnje različitih ručnih radova, izrade torbi, šivanja maski kao i poljoprivredne proizvodnje.

Stručna saradnica u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Medina Mehmedović Mulalić, prezentirala je rad i drugih udruženja čije članice nisu mogle biti prisutne danas, te naglasila glavne izazove i poteškoće s kojima se ova i slična udurženja suočavaju. Pored problema vezanih za pisanje i apliciranje projekata, iznalaženja sredstava za osnovni repromaterijal, plaćanje kirija za prostorije udruženja, posebnu potešku predstavlja i prodaja i plasiranje proizvedenog na tržište. Koordiniranje i posredovanje između velikih humanitarnih domaćih i međunarodnih organizacija i ovih udruženja jedan je od ciljeva i ovog sastanka na kojem je, između ostalog bilo govora i o nastavku specijaliziranih edukacija koje je ranije pokrenula Uprava za vanjske poslove i dijasporu za članice ovih udruženja.

Direktor humanitarne organizacije Islamic Relief Emir Čiča, izrazio je zadovoljstvo ovim sastankom te naglasio spremnost organizacije koju predstavlja da pomogne rad ovih i sličnih udruženja u svakom segmentu njihovog djelovanja, posebno uvažavajući činjenicu da se radi o projektima proizvodnje u kojima ima višestruka korist za društvo. Također, direktor Emir Čiča kao i predstavnice udruženja gospođa Likić i Kaloper, posebno su se zahvalili Rijasetu Islamske zajednice, koji pored finansijske pomoći koju  prema vlastitim mogućnostima pruža ovim udruženjima putem Ureda za društvenu brigu, i na ovakav način brine o njihovom radu nastojeći ih povezati sa donatorima, pružiti im odgovarajuće edukacije, te pomoći u prodaji i plasmanu njihovih proizvoda.