A+ A A-

Posjeta mektebskoj pouci u Donjem Vakufu

  • 11

I prethodnog vikenda, tj. 19. decembra 2020. godine, shodno Planu rada Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - Uprave za vjerske poslove za 2020. godinu predstavnik Uprave dr. Enes-ef. Svraka, šef Odjela za mekteb i mlade i predstavnik Muftijstva travničkog Muhamed-ef. Pezić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva posjetili su Medžlis Islamske zajednice Donji Vakuf i obišli mektebe na području Medžlisa.

Posjeta Medžlisu i obilazak mekteba je realizovan prema protokolu posjete koji je predviđao susret i razgovor sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Donji Vakuf Amir-ef. Čavkom, a potom obilazak tri mekteba u džematima Torlakovac, Londža i mekteb Baš džamije u Donjem Vakufu, te analizu posjete.

Već smo ranije istakli da je cilj ovih posjeta uvid u stanje i funkcionisanje mektebske pouke te primjenu Nastavnog plana i programa mektebske pouke, novih ilmihala i mektebske pedagoške dokumentacije, kao i pružanje stručne i druge potrebne pomoći muallimima/ muallimama i mektebima. Glavni imam je prezentovao opšte stanje vjerskog života i mektebske pouke u Donjem Vakufu, te upoznao goste sa radom i aktivnostima Medžlisa u vanrednim okolnostima pandemije virusa Covid 19. Potom su dr. Enes-ef. Svraka i Muhamed-ef. Pezić u pratnji glavnog imama Amir-ef. Čavka obišli pomenute mektebe.

Džemat Torlakovac je seoski džemat, a imam džemata i muallim je Tarik-ef. Opardija. Mektebsku pouku na dva punkta ukupno pohađa 31 polaznik, a u vrijeme posjete pouka se izvodila za prvi nivo i bilo je prisutno 8 polaznika. Džemat Londža je prigradski džemat, a imam džemata i muallim je Samir-ef. Ahmić. U ovaj mekteb je ukupno upisano 79 polaznika, a u vrijeme posjete mektebska pouka se izvodila za polaznike prvog nivo. Džemat Baš džamije u Donjem Vakufu je gradski džemat, a imam džemata i muallim je hfz. Almir-ef. Duranović. U ovaj mekteb je ukupno upisano 99 polaznika, a u vrijeme posjete mektebska pouka se izvodila za polaznike drugog nivo treća podgrupa i bilo je prisutno 14 polaznika.

Broj upisanih polaznika mektebske pouke i redovnost je dobra. Uslovi za održavanje mektebske pouke u mektebima koji su posjećeni su dobri i mektebi su adekvatno opremljeni. Također, važno je napomenuti da su se u razgovoru sa polaznicima mektebske pouke čula njihova pozitivna mišljenja o mektebu i novim ilmihalima za mektebsku pouku.

Prilikom posjete ostvaren je uvid u realizaciju mektebskog časa i metodologiju rada muallima, a određena pažnja je posvećena i vođenju mektebske pedagoške dokumentacije. Tokom posjete sa muallimima je obavljen kraći razgovor o samoj realizaciji časa i mektebskoj pedagoškoj dokumentaciji, te izazovima s kojima se susreću u mektebu.

 Nakon realizacije planiranih obilazaka mektebu predstavnici Rijaseta i Muftijstva sa glavnim imamom i saradnicima su analizirali stanje mektebske pouke u mektebima koje su posjetili. Opšti zaključak je da muallimi odgovorno izvršavaju emanet muallimskog poziva i da je stanje mektebske pouke u mektebima koji su posjećeni dobro. Na kraju posjete predstavnici Rijaseta i Muftijstva su izrazili zadovoljstvo stanjem mektebske pouke i zahvalili se domaćinima na gostoprimstvu.