Promo banner

A+ A A-

Video sastanak Komisije za mektebsku pouku

16 12 2020 02 mekteb video konferencija 1

U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta 14. decembra 2020. godine održan je video sastanak s predstavnicima mešihata i krovnih organizacija koji su članovi Komisije za mektebsku pouku.

Podsjećamo da su nadležni organi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini usvojili i odobrili Nastavni plan i program mektebske pouke, Ilmihale 1, 2 i 3 za mektebsku pouku, mektebsku pedagošku dokumentaciju (Dnevnik rada i matična evidencija polaznika mektebske pouke i Registar polaznika mektebske pouke upisanih u matičnu evidenciju), te Pravilnik o mektebu i mektebskoj pouci, koji su u primjeni od mektebske 2020/2021. godine.

Primjenom navedenog mektebska pouka treba da ima karakter jedinstvenosti u smislu primjene na cijelom području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, što podrazumijeva mešihate i krovne organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u dijaspori. U tom smislu Rijaset Islamske zajednice u cilju unaprjeđenja mektebske pouke putem nadležne Uprave za vjerske poslove provodi aktivnosti za primjenu Nastavnog plana i programa mektebske pouke, učila, mektebske dokumentacije i normativa na cijelom području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Video sastanku su prisustvovali direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta, Ismail-ef. Smajlović, šef Odjela za mekteb i mlade, dr. Enes-ef. Svraka, predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji ma. Harun-ef. Eminagić, Hrvatskoj mr. Emina Mešić i Sloveniji mr. Nevzet-ef. Porić, te predstavnici krovnih organizacija Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi mr. hfz. Muriz-ef. Mešić, Njemačkoj Mehmed-ef. Jakubović, Švedskoj Idriz-ef. Karaman i Francuskoj Isah-ef. Dacić.

16 12 2020 02 mekteb video konferencija 2

U uvodnom dijelu sastanka učesnike je poselamio i upoznao sa programom rada dr. Enes-ef. Svraka. Tema sastanka je bila organizacija mektebske pouke i mogućnosti primjene Nastavnog plana i programa mektebske pouke i učila u mektebu. Učešće u diskusiji su uzeli svi učesnici sastanka i dali doprinos za unaprjeđenje mektebske pouke. Predstavnici mešihata i krovnih organizacija su iznijeli vrlo značajne i korisne informacije u vezi mektebske pouke s akcentom na pitanje koji nastavni plan i program mektebske pouke i koji ilmihali su u primjeni. Također,  posebno su se osvrnuli na prilagodbu Nastavnog plana i programa mektebske pouke, izradu i primjenu ilmihala i drugih učila i pomagala za rad muallima.

Direktor Uprave, Ismail-ef. Smajlović je na početku sastanka prenio selame Reisu-l-uleme učesnicima i podršku aktivnostima koji se poduzimaju u vezi unaprjeđenja mektebske pouke. Na kraju sastanka direktor Smajlović se zahvalio za učešće i dao određene smjernice za daljnji rad koji treba nastaviti do okončanja planiranih aktivnosti.

Učesnici sastanka su zaključili da treba nastaviti sa aktivnostima prilagodbe Nastavnog plana i programa mektebske pouke u cilju pripreme prijedloga za daljnje postupanje, kao i da predstavnici mešihata i Krovnih organizacija trebaju izdefinirati stavove u pogledu pitanja o kojima se razgovaralo a koja se odnose na ilmihale i druga učila. Također, učesnici sastanka su saglasni da je sastanak bio koristan i funkcionalan, te da započete aktivnosti treba nastaviti.