Logo

Posjeta mektebskoj pouci u Živinicama

  • Published in
  • Kategorija: Rijaset
  • Štampa

  • 11

Shodno Planu rada Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - Uprave za vjerske poslove za 2020. godinu, predstavnik Uprave za vjerske poslove  Rijaseta dr. Enes-ef. Svraka šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade i predstavnik Muftijstva tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva posjetili su 05. decembra 2020. godine Medžlis Islamske zajednice Živinice i obišli mektebe na području Medžlisa.

Cilj posjete je bio uvid u stanje i funkcionisanje mektebske pouke te primjenu Nastavnog plan i programa mektebske pouke, novih ilmihala i mektebske pedagoške dokumentacije na području Medžlisa Islamske zajednice Živinice, kao i pružanje stručne i druge potrebne pomoći muallimima/muallimama i mektebima.

U prostorijama Medžlisa glavni imam Sedin-ef. Karić je primio goste i upoznao ih s opštim stanjem vjerskog života i mektebske pouke na području Medžlisa Islamske zajednice Živinice. U pratnji domaćina gosti su posjetili i obišli dva mekteba: mekteb u džematu Donja Lukavica, gdje je muallim Samir-ef. Krbuljić, i mekteb u džematu Živinice centar u gradskoj džamiji, gdje muallim Esad-ef. Nišić.

Prilikom posjete u oba mekteba pouka se izvodila s polaznicima drugog nivoa. Na časovima mektebske pouke je pozitivna atmosfera koju trasiraju muallimi a polaznici mektebske pouke prihvataju i svojim vedrim duhom i dobrim raspoloženjem podržavaju. Rad se odvija uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Odziv i redovnost polaznika mektebske pouke je dobra, s napomenom da je bolja u ruralnoj sredini. Mektebske učionice su opremljene prema propisanim standardima i uslovi za održavanje mektebske pouke su dobri. Vidljiva je podrška džematskih odbora i roditelja muallimu i djeci obezbjeđivanjem potrebnih uslova za realizaciju mektebske pouke i  redovnim slanjem i dovođenjem djece u mekteb.

Nakon sagledavanja misijskog stanja u mektebima određena pažnja je posvećena i vođenju mektebske pedagoške dokumentacije s namjerom da se pruži podrška muallimima, budući da je u primjeni novi Dnevnik rada i matična evidencija polaznika mektebske pouke te Registar polaznika mektebske pouke upisanih u matičnu evidenciju. Poslije prisustva času zajedno sa muallimima urađena je analize časa i date povratne informacije muallimu.

Također, nakon završenog obilaska mekteba predstavnici Rijaseta i Muftijstva sa glavnim imamom su analizirali stanje mektebske pouke u mektebima koje su posjetili i razmijenili svoja zapažanja. Opšti zaključak je da je stanje mektebske pouke u mektebima koji su, shodno viđenom, dobro posjećeni, te da muallimi odgovorno izvršavaju preuzeti emanet.

Predstavnici Rijaseta i Muftijstva su izrazili zadovoljstvo stanjem mektebske pouke u mektebima koje su posjetili i zahvalili se domaćinima na gostoprimstvu, s dovom Uzvišenom Gospodaru da pomogne u prenošenju emaneta misije islama na generacije koje dolaze.

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.