Logo

Posjeta mektebskoj pouci u Zavidovićima

  • Published in
  • Kategorija: Rijaset
  • Štampa

  • 0101

Shodno Planu rada Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - Uprave za vjerske poslove za 2020. godinu, dana 21. novembra 2020. godine predstavnici Uprave za vjerske poslove  Rijaseta dr. Enes-ef. Svraka šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade i Bahrudin-ef. Čolo, stručni saradnik u Odjelu za džemat, imama, organizaciju i razvoj vjerskog života i predstavnik Muftijstva zeničkog Edin-ef. Kavazović rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva posjetili su Medžlis Islamske zajednice Zavidovići i obišli mektebe na području Medžlisa.

Obzirom da je od ove mektebske godine u primjeni novi Nastavni plan i program mektebske pouke, novi ilmihali i mektebska pedagoška dokumentacija, cilj posjete je bio uvid u stanje i funkcionisanje mektebske pouke te primjenu naprijed navedenog na području Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići, kao i pružanje stručne i druge potrebne pomoći muallimima/muallimama i mektebima.

Nakon prijema i susreta sa glavnim imamom Izet-ef. Čamdžićem i njegovim saradnicima u prostorijama Medžlisa, te upoznavanjem sa opštim stanjem vjerskog života i mektebske pouke u Zavidovićima, gosti su u pratnji domaćina posjetili i obišli tri mekteba. Mekteb u Gradskoj džamiji gdje mektebsku pouku realizuje troje muallima, koji je ujedno i najveći mekteb. Tokom posjete mektebsku pouku su izvodili muallima Azra Kovačević za prvi i muallim Nermin-ef. Selimović za drugi nivo. Zatim mekteb u džematu Brezik gdje je muallim Nihad-ef. Karajbić i mekteb u džematu Krivaja u kojem je muallim Emir-ef. Bečić.

Pomenuti mektebi su adekvatno opremljeni i uslovi za održavanje mektebske pouke su dobri. Odziv i redovnost polaznika mektebske pouke je dobra a rad se odvija uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Na časovima mektebske pouke primjetna je pozitivna atmosfera koju uspješno kreiraju muallimi. Polaznici mektebske pouke svojim vedrim duhom i dobrim raspoloženjem doprinose interakciji na času. Također, primjetna je saradnja i podrška roditelja muallimu i djeci redovnim slanjem i dovođenjem u mekteb.

Tokom posjete određena pažnja je posvećena i vođenju mektebske pedagoške dokumentacije, obzirom da je u primjeni novi Dnevnik rada i matična evidencija polaznika mektebske pouke te Registar polaznika mektebske pouke upisanih u matičnu evidenciju. Nakon obilaska mekteba, poslije podne namaza predstavnici Rijaseta i Muftijstva sa glavnim imamom i saradnicima su analizirali stanje mektebske pouke u mektebima koje su posjetili i iznijeli svoja zapažanja.

Opšte stanje mektebske pouke na osnovu onog sto se moglo čuti i vidjeti na licu mjesta je na vrlo visokom nivou. Naravno, svaki mekteb ima svoje specifičnosti koje ga po nečem izdvajaju, ali u konačnici čine jednu cjelinu koja ima isti cilj: odgajati i obrazovati polaznike, te da praktično primjene naučeno.

Predstavnici Rijaseta i Muftijstva su izrazili zadovoljstvo viđenim u mektebima i zahvalili se domaćinima na gostoprimstvu uz molbu Uzvišenom Gospodaru da emanet misije poslanja i predanja uspješno prenesemo na generacije koje dolaze.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.