Logo

Radni sastanak: Mektebska pouka na daljinu – mektebonline 

  • Published in
  • Kategorija: Rijaset
  • Štampa

  • 11

U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta dana 18. novembra 2020. godine u Sarajevu održan je radni sastanak o temi mektebska pouka na daljinu/mektebonline. Sastanku su prisustvovali Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove, dr. Enes-ef. Svraka, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade, rukovodioci Službe za vjerske poslove i obrazovanje mešihata/muftijstava i određen broj muallima koji su delegirali mešihati/muftijstva. U skladu s temom sastanka jedan broj učesnika iz dijaspore i udaljenijih krajeva Bosne i Hercegovine koji nisi bili prisutni fizički, u radu sastanka su učestvovali online.

Direktor Smajlović je pohvalio organizovanje sastanka, prenio selame Reisu-l-uleme i članova Rijaseta, istakao značaj teme sastanka i važnost digitalizacije u poučavanju, te uputio riječi podrške prisutnima da putem dijaloga i razmjene mišljenja dođu do najboljih prijedloga i rješenja koja će doprinijeti kvalitetu mekteba na daljinu.

Svoja iskustva u ovakvoj nastavi sa učesnicima je podijelio Sabahudin-ef. Sijamhodžić, imam u Švicarskoj, koji je govorio o ideji, historijatu, sadržajima i prijedlozima za unapređenje platforme onlinemekteb čiji je bio administrator od osnivanja do danas. Tokom sastanka učesnici su u diskusijama iznijeli iskustva oganizovanja mektebske pouke na daljinu u vrijeme pandemije Covid 19, koja se ponajviše odnose na par zadnjih mjeseci prethodne mektebske godine. Diskusije su ponudile jednu širinu i bogatstvo različitih oblika i metoda rada mekteba na daljinu u naznačenom periodu. Naravno, osim iskustava značajni su i prijedlozi koji su se čuli za poboljšanje mekteba na daljinu/mektebonline.

Ono što se može istaći kao sukus diskusija je da jee tradicionalni/neposredni oblik realizacije mektebske pouke neupitan i nezamjenjiv, te da ga treba kontinuirano razvijati i unapređivati. U cilju ostvarivanja boljih preduslova za mekteb na daljinu potrebno je formirati digitalnu bazu edukativnih sadržaja. Za izradu i prikupljanje sadržaja potrebno je pripremiti metodologiju rada, definirati standarde, te formirati stručne timove. Platformu mektebonline treba doraditi, unaprijediti, obogatiti sadržajima, učiniti funkcionalnom i dostupnom korisnicima.

Učesnici radnog sastanka su razmijenili iskustva i korisne informacije, te izjavili da je sastanak bio konstruktivan i koristan. Izrazili su zahvalnost Rijasetu na podršci koju im pruža u radu i iskazali spremnost da još odlučnije rade na razvoju i unapređenju mektebske pouke.

Na kraju sastanka direktor Ismail-ef. Smajlović je izrazio zadovoljstvo onim što je čuo tokom diskusija, čestitao učesnicima sastanka i iznio zaključna razmatranja. Dr. Svraka je zahvalio  na dolasku i aktivnom učešću i zaželio da ovaj radni sastanak poluči konkretne rezultate.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.