A+ A A-

Održano Peto savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu - “Očuvanje zdravlja porodice“

  • 0101

U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH - Odjela za brak i porodicu 19. septembra 2020. godine u Studentskom centru IZ održano je Peto savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu pod motom „Očuvanje zdravlja porodice“.

Uvažavajući preporuke nadležnih državnih organa i poštujući propisane epidemiološke mjere na savjetovanju je bilo prisutno oko 40 koordinatorica predstavnica muftijstava iz Bosne i Hercegovine dok su ostale koordinatorice za brak i porodicu iz domovine i islamskih zajednica iz Sjeverne Amerike, Švedske, Norveške, Francuske, Finske, Nizozemske i Njemačke savjetovanje pratile preko online platforme. Peto Savjetovanja u svojstvu izaslanika Reisu-l-uleme otvorio je prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku koji je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva na savjetovanju i prenio selame i poruku koordinatoricama od reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. U svom obraćanju dr. Hodžić je ukazao na potrebu šireg i obuhvatnijeg djelovanja i uključivanja različitih aktera u podršci porodici danas te naglasio da je obradovan informacijama o priznanjima koja su koodinatoricama za njihov angažman u promociji bračnih i porodičnih vrijednosti dodijelile različite institucije i udruženja na lokalnim ili kantonalnim nivoima. Ispred organizatora dr. Safija Malkić, šef Odjela za brak i porodicu predstavila je program Savjetovanja i, shodno polugodišnjim izvještajima, izložila presjek najznačajnijih aktivnosti u periodu pandemije i rezultate u radu koordinatorica te planove za naredni period.

Savjetovanje je bilo organizirano kroz tri sesije sa diskusijama. Izlagači su bili eminentni stručnjaci iz oblasti medicine, psihologije i psihoterapije: dr. Samira Ahmetović, specijalista porodične medicine u  OJ DZ Stari Grad koja je govorila o brizi, očuvanje i unapređenje zdravlja porodice i primarijus mr. sc. dr. Alija Drnda, specijalista infektolog o životu s korona virusom - prevenciji i mjerama na suzbijanju širenja zaraze. Dženana Kuluglija, psiholog i porodični psihoterapeut u KJU „Porodično savjetovalište“ Sarajevo prezentirala je iskustva iz psihoterapijske prakse vezano za psihološke reakcije i prilagođavanje na promjene za vrijeme pandemije korona virusom a upute, smjernice i sugestije o psihijatrijskoj pomoći u vrijeme pandemije korona virusa izložila je dr. Erna Mašić, specijalista neuropsihijatar u JU DZ Kantona Sarajevo i u Centru za mentalno zdravlje. Direktor JU Hitna pomoć Kantona Sarajevo mr. sc. dr. Adem Zalihić govorio je o ličnom i profesionalnom iskustvu s korona virusom i preporukama za naredni period a mr. Nejra Nesimović-Hidr, psiholog i porodični savjetnik o korona virusu kao izazovu mentalnom zdravlju.

Prisutne koordinatorice pokazale su izuzetno veliki interes za teme i izlaganja na Savjetovanju a tokom diskusija sa izlagačima dobile su i konkretne odgovore, savjete i preporuke o ponašanju i djelovanju u vrijeme pandemije korona virusa i organizaciji rada sa porodicama na terenu.

Mišljenja i prijedlozi koje su koordinatorice iznijele tokom diskusija kao i zaključci sa savjetovanja bit će upućeni Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kao integralni dio Izvještaja sa Petog savjetovanja za koordinatorice za brak i porodicu.