Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Obrađivanje i korištenje državnog zemljišta

Pitanje:

Esellamu alejkum,

Moje pitanje je u vezi sijanja i branja plodova na državnoj zemlji. U jednom sarajevskom naselju (Kromolj) kuće su gusto naseljene u jednom dijelu ulice a preko puta ulice se nalazi zemlja Šumarskog fakulteta tj. državna zemlja koju niko ne nadgleda niti održava. Mještani tog naselja siju zemlju na državnoj zemlji. Moje pitanje je u vezi toga da li je dozvoljeno sijati na državnoj zemlji i da li je dozvoljeno brati plodove voća na državnoj zemlji (npr. jagode, kupine, kesten i sl.)?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Obrada takve zemlje, koja je inače zapuštena i od čije obrade nema štete po bilo koga, kao i ubiranje plodova koji bi inače propali zbog zapuštenost i nebrige države kao vlasnika, jeste ne samo dozvoljeno nego i poželjno, jer bi ta zemlja ostala neiskorištena i plodovi propali. Poželjno je o tome obavijestiti nadležni državni organ, odnosno spomenuti fakultet i zatražiti od njih dozvolu, kako ne bi došlo do kakvih nesporazuma i problema.

Međutim, ukoliko se voćnjak na državnoj zemlji obrađuje i vlasnik bere voće, nije dozvoljeno drugima da se u to miješaju i beru to voće.  

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH