Logo

Pružanje računovodstvnih usluga komitentima koji trguju haram artiklima

Pitanje:

Imam agenciju za računovodstvo i samostalno pružam računovodstvene usluge različitim komitentima. Kao komitenti mi se pojavljuju i različite trgovačke i ugostiteljske radnje koje u svojim objektima vrše prodaju alkohola.

Da li je ispravno da sarađujem i pružam računovodstvene usluge tim trgovačkim i ugostiteljskim radnjama, jer znam da prodaju alkohol u svojim objektima, a kroz papire provodim sve navedeno?

Odgovor:

Nema zapreke da poslovno sarađujete sa spomenutim trgovačkim i ugostiteljskim radnjama ukoliko njihovo primarno poslovanje nije sa alkoholnim pićima nego u njihovom poslovanju preovlađuju dozvoljeni poslovi, s obzirom na to da vi samo evidentirate i obračunavate njihovo poslovanje a ne učestvujete u lancu proizvodnje i distribucije alkohola. Naravno, da je bolje izbjeći poslovanje s takvim radnjama, ako je to moguće. Ali ako nemate dovoljno poslovnih partnera koji obavljaju samo dozvoljene poslove, obavljajte čestito svoj posao, a poslovni partner odgovara za odabir svojih poslova. A Allah najbolje zna.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.