Logo

Zarada od online reklamiranja (Affilate Marketing)

Pitanje:
Moje pitanje se odnosi na tzv. Affilate Marketing (Online posao). Affilate Marketing je online posao kojim osoba reklamira proizvod neke kompanije, naprimjer kompanije Amazon. Kada osoba preporuči neki proizvod nekom, ili ga reklamira na svojoj facebook stranici ili sajtu, pa ta druga osoba kupi taj proizvod preko unikatnog linka koji je dobio od kompanije, osoba koja je preporučila/reklamirala proizvod dobija dogovorenu proviziju zbog kupca kojeg je pronašla.  Mene brine sljedeći način ovog poslovanja:

- Kada hoćemo da reklamiramo neki proizvod, da li moramo imati lično iskustvo kako bismo nekom to preporučili da kupi, ili ga možemo reklamirati na osnovu informacija koje imamo oko tog proizvoda?

- Postoje takozvani „affilate kolačici“ koji funkcionišu ovako: kada neko uđe na moj unikatan link nekog proizvoda, može ući dalje na web sajt ponuđača i pronaći neki drugi proizvod, možda se radi o haram-proizvodu, i kupiti ga, a meni će pripasti provizija. Kupac je u tom slučaju kupio neki proizvod sa platforme a ne proizvod koji sam ja lično reklamirao. Te usluge se ne mogu isključiti i nemamo nikakvu kontrolu nad njim. Može li se, u slučaju da kupac, na spomenuti način, kupi neki haram proizvod, novac dobijen od provizije dati u humanitarne svrhe, i na taj način riješiti se te sumnjive zarade?

Odgovor:

U osnovi, propisi koji regulišu klasične oblike kupoprodaje važe i za online kupoprodaju, uz uvažavanje njenih specifičnosti. Kod ove vrste kupoprodaje trebate voditi računa o sljedećem:

- Prilikom online reklamiranja, kao i kod klasičnog reklamiranja, dužnost je prezentirati istinite i provjerene informacije. Nije uvjet za osobu koja reklamira proizvod da ga je prethodno isprobala ili bila njegov konzument. Prema tome, možete reklamirati i preporučivati proizvod koji lično niste probali, ali u tom slučaju u reklami se ne smije spominjati Vaše lično iskustvo.    

- Vi ste odgovorni za ono što reklamirate. Ako neko kupi haram proizvod posredstvom Vašeg linka, ali bez Vašeg reklamiranja, odgovornost snosi kupac. Proviziju koju dobijete od te njegove kupovine trebate podijeliti u humanitarne svrhe. Ukoliko bi u ukupnom zbiru Vaše zarade provizija od haram proizvoda bila veća od provizije od halal proizvoda, onda trebate napustiti taj način poslovanja/reklamiranja, jer biste njime više posredovali u reklamiranju/prodaji nedozvoljenih (haram) proizvoda nego onih koji su dozvoljeni (halal).

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.