A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li je dozvoljeno raspolagati tuđim novcem bez znanja i dozvole vlasnika?

Pitanje:

Dođem nekad u situaciju da imam dodir sa parama koje nisu moje, uzmem koliko mi treba i vratim sve kasnije do jedne marke, čim budem u prvoj prilici. Zanima me jesam li na neki način grješan?

Odgovor:

Niste precizirali na koji način dolazite u dodir s novcem. Općenito, zabranjeno je koristiti, odnosno raspolagati tuđim novcem bez znanja i dozvole vlasnika, izuzev u nekim nužnim situacijama o kojima se govori u fikhskim djelima u poglavlju o raspolaganju nametljivca.

Ako vam je povjeren na čuvanje određeni iznos novca, nije dozvoljeno njegovo korištenje bez dopuštenja vlasnika, čak iako ste u mogućnosti vratiti ga kad god se to od vas zatraži. U situaciji kada vam je novac dat samo na čuvanje dužni ste ispoštovati preuzeti emanet.

Tuđi novac možete privremeno koristiti samo ukoliko imate dopuštenje za njegovo korištenje.  Allahov Poslanik, a.s., je rekao: „Svaka ruka je dužna vratiti ono što je uzela.“ Hadis ukazuje na to  da onaj ko uzme nešto što je u vlasništvu druge osobe, bit će odgovoran sve dok uzetu stvar ne vrati.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH