Logo

Rad u dostavljačkoj firmi koja isporučuje i alkohol

Pitanje:

Zainteresovan sam za rad u jednoj dostavljačkoj firmi, ta firma radi sa restoranima među kojima ima i objekata u kojima se prodaje alkohol. Moj posao je da preuzmem robu (među kojima može biti i alkohol) naručenu iz restorana i dostavim je gdje kupac želi. Koliko sam upoznat većinom se dostavlja hrana, ali dešava se i da se alkohol naručuje. Da li je meni haram raditi taj posao?

Ja sam spreman taj novac koji zaradim u slučaju dostave alkohola (pošto bi bio plaćen po dostavi)  udijeliti nekome i da li mi je u tom slučaju haram taj posao? Taj posao bi mi najviše odgovarao zbog fleksibilnog radnog vremena.

Odgovor:

Posao dostavljača je načelno dozvoljen. S obzirom na to da se nekada dostavlja i alkohol,čije je konzumiranje u islamu zabranjeno (haram), dozvoljenost ili zabranjenost konkretnog posla vezana je za preovlađavajući dionamirnica, robe, materijala koji se dostavlja.Ukoliko uznatnoj mjeri preovladava dostava halal namirnica, onda je taj posao dozvoljen. Zaradu od dostave zabranjene supstance, kao što je alkohol i slično, treba podijeliti u dobrotvorne svrhe.

Ukoliko imate mogućnost izbora posla ili namirnica koje dostavljate bolje je izbjeći posao u kojem ima i harama, jer se u hadisu kaže: „Halal je jasan i haram je jasan, a između njih su sumnjive stvari koje većina ljudi ne poznaje. Pa, ko se bude sačuvao sumnjivih stvari sačuvao je svoju vjeru i čast.“ (Buharija i Muslim)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.