Logo

Opravdanost iseljavanja u inostranstvo

Pitanje:

Da li je opravdano činjenje hidžre (odlazak u inostranstvo) radi sticanja imetka i boljih uslova rada, u slučaju kada i ovdje u Bosni imam hvala Allahu dž.š. lijep život i primanja iznad prosjeka, sasvim dovoljno za ugodan život. Naravno, u inostranstvu bi ta primanja bila znatno viša. Da li je opravdano činiti seobu, kada po mom mišljenju za to nema potrebe, iako me drugi nagovaraju na to?

Odgovor:

Snažno podržavamo opredjeljenje da naši ljudi, a posebno omladina, svoju egzistenciju i budućnost traže i grade u našoj domovini, jer život u vlastitoj domovini nudi mnoge prednosti koje se ne mogu naći na bilo kojem drugom mjestu. Razumijemo i one koji u potrazi za boljim životnim uslovima odlaze van domovine, jer neki od njih, nažalost, nisu mogli u svojoj domovini pronaći odgovarajuće uslove za svoju i egzistenciju svoje porodice.

Smatramo da oni koji trenutno imaju zaposlenje i dobra mjesečna primanja ne trebaju napuštati domovinu, nego trebaju tu ostati i potruditi se da svojim radom i djelovanjem poprave stanje u državi, pa da i ona postane poželjna destinacija za rad i život u njoj. Podsjećamo da vjerniku pri donošenju odluke gdje će živjeti i raditi materijalna primanja ne trebaju biti jedini motiv, nego treba nastojati da živi i radi u sredini u kojoj njegov i identitet njegove porodice neće biti doveden u pitanje.

Prema tome, budući da imate pristojna primanja u domovini te da niste u potrebi za iseljavanjem radi potrage za poslom, smatramo da nemate valjano opravdanje za iseljavanje, koje podrazumijeva izlaganje sebe i porodice znatnim rizicima s kojima se iseljenici suočavaju u stranoj državi u pogledu očuvanja svog vjerskog i nacionalnog identiteta, posebno ako se radi o trajnom napuštanju domovine. Rizik od asimilacije je vrlo izražen u drugoj, trećoj i svim kasnijim generacijama iseljenika. Iako ima slučajeva da su se neki vratili vjeri i postali aktivni članovi džemata u novoj sredini, znatan je broj onih koji su se asmilirali ili su krenuli tim putem. Budući da se Bosna i Hercegovina suočava s ozbiljnim demografskim problemima i stanovitom depopulacijom, iseljavanje iz nje je štetnije i nepoželjnije nego iz nekih drugih zemalja. Zbog iseljavanja stanovništva opstanak mnogih naših džemata dovodi se u pitanje. Mnoštvo je razloga, a i ovaj zadnji je dovoljan, da se ostane u domovini i da se radi na njenom očuvanju, izgradnji i razvoju.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.