Logo

Kako se zahvaliti Allahu na dunjalučkim blagodatima?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Nedavno sam kupila automobil od novca koji sam zaradila na poslu. Voljela bih da mi upotreba automobila bude halal i da u njemu osjetim bereket, pa Vas molim da mi pojasnite koje su moje obaveze da bih to postigla (davanje sadake, učenje neke dove i sl). Na koji način da se zahvalim Allahu i očistim svoj imetak od luksuza jer sam auto kupila zbog potrebe. Molim Vas za bilo koji savjet. Da Vas Allah dž.š. nagradi za Vaš odgovor.

Odgovor:

Vjernici su dužni zahvaljivati Allahu na svim blagodatima koje im daruje. Ta zahvala može se iskazati na više načina. Zahvala srcem je da stalno osjećate da to što imate jeste Allahova blagodat koju Vam je On dao na korištenje. Uzvišeni kaže: „Zar ne vidite da vam je Allah omogućio da se koristite svim onim što postoji na nebesima i na Zemlji i da vas darežljivo obasipa milošću Svojom, i vidljivom i nevidljivom? A ima ljudi koji raspravljaju o Allahu bez ikakva znanja, bez ikakve upute i bez knjige svjetilje. (Lukman, 20.)

Zahvala jezikom je da spominjete Allaha i zahvaljujete Mu na toj i drugim blagodatima. Muslim bilježi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Ko kaže kada osvane: ( Allahumme mā aṣbeha bī min ni'matin fe minke waḥdeke la šerīke leke, felekel-ḥamdu ve lekeš-šukr )  „Moj Allahu svaku blagodat koju mi daruješ samo je od Tebe, Ti nemaš sudruga, Tebi pripada hvala i zahvala.“ – taj je upotpunio dnevnu zahvalu. Ko kaže isto tako naveče, ispunio je zahvalu za tu noć.“ Zahvala ostalim organima jeste da ono što se srcem osjeća i jezikom izgovara reflektuje na ostale organe tako što će oni raditi ono sa čim je Allah zadovoljan. U konkretnom slučaju da auto koristite samo u dozvoljene svrhe.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.