Logo

Rad u prodavnici pića

    Pitanje

    Esselamu alejkum, muž mi radi u prodavnici pića u Njemačkoj, i to mu je veoma neugodno i loše se osjeća zbog toga. U potrazi je za drugim poslom a ni ti nije lahko. Da ne bi došli u situaciju da primamo socijalnu pomoć ne želi odmah napustiti ovaj posao i živjeti od države. Od tih para dajemo sadake, zekat i sve ostalo. Da li je to nama halal ili živimo od harama. Moram napomenuti da moj muž redovno klanja i da bi želio da niko ne troši alkohol. I još jedno pitanje da li taj poso njega sprečava da obavi hadž, jer on tako misli da nije lijepo da obavi hadž a radi na takvom radnom mjestu.
    I još jedno, kad bi radio u normalnom supermarketu da li to dođe isto, jer tu bi još prodavao svinjetinu. Jer mi ne živimo nažalost u islamskoj državi.
    Ako može brz odgovor. Hvala unaprijed.
    Esselamu alejkum!

    Odgovor

    1. Namjera Vašeg muža da vaša porodica živi od vlastitog rada, a ne od socijalne pomoći je plemenita i čestita, ali je sredstvo ostvarenja te namjere zabranjeno, osim u slučaju ako nemate drugih sredstava za život, a niste u mogućnosti da nađete drugi posao. Nadam se da će Vaš muž brzo pronaći neki drugi posao koji nije upitan sa stanovišta šeri'ata. Bez obzira gdje živio musliman je dužan da se pridržava propisa šeri'ata shodno objektivnim mogućnostima. To je u slučaju biranja posla moguće.  

    2. Vaš muž je u pravu. Nije dobro da obavi hadž zaradom ostvarenom prodajom i služenjem alkoholnih pića i da se kao hadžija bavi prodajom alkohola. To ne priliči muslimanu općenito, hadžiji posebno. Bolje je da hadždž obavi novcem stečenim halal zaradom u koju neće biti sumnje.

    3. Nije isto raditi u supermarketu, makar se u njemu pored alkohola prodavala i svinjetina, i raditi u prodavnici samo alkoholnih pića. U prvom slučaju trgovac prodaje i dozvoljene i zabranjene stvari, a u drugom samo zabranjene, pa je zarada u prvom slučaju mješavina dozvoljenog i zabranjenog, a u drugom slučaju zarada je rezultat samo zabranjene trgovine.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.