Logo

Da li sam dužan postiti ramazan pošto sam obolio od tromboze?

Pitanje:

Da li sam dužan postiti ramazan pošto sam obolio od tromboze? Bolest je vezana za krvotok ali nadam se ozdravljenju, ako Bog da. S tom bolešću ne bi se smjelo biti bez vode, jer bi moglo doći do pogoršanja zdravlja čak i sa smrtnim ishodom. Kako da ja to iskupim i šta treba da uradim pa da mi se računa kao post?

Odgovor:

U obavezi ste uvažavati savjete i preporuke pouzdanog ljekara i čuvati svoje zdravlje. Božija milost prema Njegovim robovima je što ih nije zadužio preko njihovih mogućnosti. Iz tog razloga, bolesniku kojem post nanosi štetu dozvoljeno je da ne posti, kako ne bi pogoršao svoje zdravstveno stanje i/li usporio ozdravljenje.

Kada se stanje popravi, trebate napostiti propuštene dane. Svako najbolje poznaje svoju situaciju i mogućnosti. Ukoliko se utvrdi da je bolest trajna, da zbog zdravstvenih ili nekih drugih razloga nećete moći napostiti propuštene dane onda se primjenjuje propis fidje, tj. za svaki dan posta nahraniti jednog siromaha, što otprilike odgovara srednjem iznosu sadekatul-fitra. Prema odluci Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sadekat-l-fitr za ramazan 1443. h. godine iznosi 8 KM, ili 10 KM, ili 20 KM.

Fidja se može dati odjednom većem broju siromaha, a može se i za više dana dati jednom siromahu. Uplatu fidje možete realizovati preko Rijasetovog fonda za fidju koji će vaša sredstva proslijediti potrebnima. To je najbolje rješenje.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.