Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Koliki je propisani iznos fidje ove godine?

Pitanje:

Imala sam operaciju želuca u decembru 2021. godine poslije čega mi je zabranjen post narednih 18 mjeseci. Zbog toga ću umjesto posta ovog ramazana dati fidju, ako Bog da. Moje pitanje je koliki je propisani iznos fidje ove godine?

Odgovor:

Shodno kur'anskom ajetu: „...a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana...“ (El-Bekare, 184) bolesnik ima pravo da ne posti tokom bolesti, uz obavezu da propuštene dane naposti kada ozdravi. Isti tretman ima i osoba kojoj bi post usporio ozdravljenje ili narušio njeno zdravlje. S obzirom na to da u naredih 15 mjeseci, po preporuci ljekara, ne možete postiti Vaša prvobitna obaveza, nakon isteka tog perioda, bit će napaštanje propuštenih dana, pa tek ako to ne budete mogli izvršiti, onda se primjenjuje alternativni propis a to je fidja. Ukoliko zbog zdravstvenih ili nekih drugih razloga smatrate da nećete moći napostiti propuštene dane, onda možete za te dane izdvojiti fidju.

Fidja za jedan dan propuštenog posta je nahraniti jednog siromaha, što otprilike odgovara srednjem iznosu sadekatul-fitra. Prema odluci Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sadekat-l-fitr za ramazan 1443. h. godine iznosi 8 KM, ili 10 KM, ili 20 KM.

Fidja se može dati odjednom većem broju siromaha, a može se i za više dana dati jednom siromahu. Uplatu fidje možete realizovati preko Rijasetovog fonda za fidju koji će vaša sredstva proslijediti potrebnima. To je najbolje rješenje.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH