A+ A A-

Pretraga pitanja

Operacija želuca i post

Pitanje:

Prije dvije godine imala sam operaciju želuca, tj. operaciju gdje su mi smanjili želudac. Poslije toga bih trebala da jedem šest puta dnevno, manje količine. Sada sam, hvala Allahu, dobro. Moje pitanje je, s obzirom na spomenutu operaciju i trenutno stanje, da li je uredu da postim?

Odgovor:

Trebate se konsultovati s liječnikom specijalistom, pa ako procijeni da će post sigurno naštetiti vašem zdravlju trebate se držati njegove procjene.

Ukoliko štetnost posta nije sigurno potvrđena, nego samo postoji strah da će post naštetiti Vašem zdravlju, ili ukoliko osjećate (veliku) poteškoću pri postu, dozvoljeno vam je da ne postite. Za svaki propuštenidan posta trebate, ako ste u mogućnosti, dati fidju.

Shodno kur'anskom tekstu fidja se daje siromašnima. Uzvišeni Allah je rekao: „Onima koji ga jedva podnose - otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite.“ (Sura Bekare, 184.)

Fidja za jedan dan propuštenog posta je nahraniti jednog siromaha, što otprilike odgovara srednjem iznosu sadekatul-fitra.

Fidja se može dati odjednom većem broju siromaha, a može se i za više dana dati jednom siromahu. Uplatu fidje možete realizovati preko Rijasetovog fonda za fidju koji će vaša sredstva proslijediti potrebnima. To je najbolje rješenje.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH