Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Sabora: Usvojeni plan rada i budžet Rijaseta za 2016. godinu

Sarajevo, 26. decembar 2015. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem predsjednika Hasana Čengić održana sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Uvodnim riječima prisutnim sabornicima obratio se reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Reisu-l-ulema se u svom obraćanju osvrnuo na aktuelnu situaciju u našoj domovini te istaknuo važnost očuvanja zajedništva zarad općeg dobra: „Svako odstupanje bilo bi na štetu našeg naroda i njegove bogate tradicije. Nadamo se podršci naših muslimana na mukotrpnom putu očuvanja naše zajednice, njenog duhovnog i kulturnog bogatstva“, zaključio je svoje obraćanje Reisu-l-ulema.

Nakon obraćanja Reisu-l-uleme, prisutnim sabornicima je Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i financijske poslove, izložio plan budžeta Rijaseta za 2016. godinu. Zatim je direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Ismail Smajlović izložio plana rada Rijaseta dok je šef Kancelarije reisu-l-uleme Rifet Fetić predstavio plan i program rada Reisu-l-uleme za narednu godinu. Nakon što je predstavljeno mišljenje saborskih komisija po pitanju prijedloga budžeta i plana rada Rijaseta za narednu godinu, uslijedila je diskusija u okviru koje su sabornici iznijeli svoje sugestije i primjedbe na ponuđene prijedloge. Po okončanju diskusije usvojeni su plana rada i budžet Rijaseta za 2016. godinu.

„Ovo je prvi put da se od agresije na našu domovinu budžet Rijaseta Islamske zajednice za narednu godinu usvaja u tekućoj godini kao i plan rada Rijaseta. Budžet za 2016. godinu ima blago povećanje u odnosu na prethodni zbog čega treba istaknuti da se to povećanje odnosi uglavnom na izdvajanje sredstava za potrebne“, kazao je predsjednik Sabora Hasan Čengić.

Na današnjoj sjednici također je razmatran i usvojen Program rada Sabora za 2016. godinu. Također, usvojene su i izmjene i dopune Odluke o izboru saborskih komisija Sabora IZ te izmjene i dopune Pravilnika o radu Rijaseta IZ u BiH i njegovih ustanova.

Također treba dodati da su današnjoj sjednici pored Reisu-l-uleme, njegovog zamjenika i sabornika aktuelnog saziva Sabora prisustvovali i muftije Islamske zajednice te direktori uprava i rukovodioci drugih organa Rijaseta Islamske zajednice.

  • 0000