Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Novotarije ili korisni običaji

Pitanje

Esselamu alejkum!
1. Vi ste odgovorili da je novotarija sedmina, četeresnica i godišnjica povodom smrti osobe i da je to loše te bi bolje bilo da iščezne iz naših običaja. A za mevlud kažete isto da je novotarija, ali da je ok. Pa interesuje me kako to? Jer na oboma se slavi nešto što drugi narod slavi (rođendani i smrt). Ispade da i u jednom i u drugom slučaju oponašamo
kršćane. Onda i na jednom i na drugom se spominje Allah dž. š. i Muhammed a.s., što je dobro. Pa zašto je onda mevlud dobar a ovo nije?
2. Rekli ste da je dobro da sedmina, četeresnica i godišnjica povodom smrti osobe iščeznu iz naših običaja i da se protiv toga trebamo boriti time što ostavima da samo izblijedi. A zar nije bolje da efendija petkom kaže koju riječ o tome pa prihvatio ko ili ne prihvatio to je onda stvar njegovog imana? Jer bi Muhammed a.s. sigurno rekao i ukazao
na to, te ne bi ostavio da stoji.
Esselamu alejkum, Zlatan!

 

Odgovor

1. Podsjećanje na ličnost i djelo Allahovog Poslanika a.s. bilo kojim povodom, pa i povodom njegovog rođenja je korisna praksa i običaj, pa nema razloga biti protiv te prakse i običaja. Posebno ako se ima u vidu da u tome nema sadržaja koji bi bili suprotni islamskom učenju. U pitanju je, dakle, koristan običaj u kome nema nikakve štete. Pozivati se u svakom pitanju na teoriju bidata je pogrešna praksa.

2. Muhammed a.s. je ostavio Kabu na novim temeljima, koji nisu izvorno njeni temelji, rekavši pri tome: "Da moj narod nije tek prihvatio islam (pa se bojim smutnje), naredio bih da se Kaba nanovo izgradi na njenim starim temeljima". Pa ipak to nije uradio plašeći se smutnje i negativne reakcije naroda.

 

 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH