Promo banner

A+ A A-

Na kraju ramazana 1439. h.g.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini – Medžlis IZ-e Sarajevo – džamija Kralj Fahd –

hatib: Nezim Halilović Muderris - hutba: 17/2018 – 24. ramazan 1439.H. / 08. juni 2018.g.

NA KRAJU RAMAZANA 1439. H. / 2018. GODINE

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Na kraju ramazana 1439. H. / 2018. godine.

Nakon što smo hvala Allahu, dželle še'nuhu, ispostili prvu trećinu ramazana, koja je „rahmet - milost“, a potom i drugu trećinu ramazana, koja je „magfiret - oprost“, prije četiri dana smo hvala Allahu, azze ve dželle, ušli u posljednju trećinu ramazana, koja je posebna i kao nagradu za krunu naših ibadeta u njoj inša-Allahko imamo načnu nagradu, a to je آخِرُهُ عِتْقٌ مِنَ النِّيرَانِ"  "Njegova posljednja trećina je oslobađanje od vatre!"

Kada bi došla posljednja trećina ramazana Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi pojačao ibadete, što potvrđuju riječi Aiše, radijallahu anha, majke mu'mina:

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا دَخَلَ الْعَشْرُ شَدَّ مِئْزَرَهُ أَيْ اعْتَزَلَ نِسَاءَهُ وَأَحْيَا لَيْلَهُ وَأَيْقَظَ أَهْلَهُ (الصحيحين)

Prenosi Aiša, radijallahu anha, da bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada bi došla posljednja trećina ramazana, smotao svoju posteljinu, tj. ne bi se primicao ženama, noći bi provodio u ibadetu i budio bi svoje ukućane (radi činjenja ibadeta). (Buharija i Muslim)

Pored teravije koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao tokom ramazana, u zadnjih deset noći bi u zadnjoj trećini noći klanjao i Salatut-tehedždžud. 

Danas, u posljednjoj ovogodišnjoj ramazanskoj džumi srca postača su radosna zbog toga što su iskreni mu’mini uz Allahovu, dželle še’nuhu, pomoć gotovo ispostili još jedan ramazan i time učvrstili jedan od pet stubova islama i posvjedočili svoju iskrenost u vjeri!

Neka se zato raduju vjernici, uvjereni da su im svi njihovi ibadeti u mubarek ramazanu primljeni, a grijesi oprošteni! Radosni smo i zahvalni smo Allahu, subhanehu ve te'ala, na rodnoj kiši koju nam je On Svojom milošću tokom ramazana spuštao da oživi obamrlu bosansku zemlju i napoji stoku i usjeve, a neki od nas to zbog naših grijeha i nemara nismo zaslužili!  

                Kaže Allah, dželle še’nuhu, u ajetima 7. - 10. Sure Eš-Šems:

 وَنَفْسٍ وَمَا سَوَّاهَا(7) فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا(8) قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّاهَا(9) وَقَدْ خَابَ مَن دَسَّاهَا(10)

…I duše i Onoga koji je stvori(7) pa je nadahnu griješenju i bogobojaznosti!(8) Spašen je onaj ko je očisti,(9) a izgubljen je onaj ko je uprlja!(10)

                Zato neka se u ovim danima raduju oni koji su svoju dušu očistili, a neka tuguju i neka učine iskrenu tevbu (pokajanje) oni koji su svoju dušu uprljali!

Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam Ahmed, da je ummet počašćen u ramazanu sa pet stvari sa kojima nije počašćen bilo koji drugi ummet, a kao peta odlika  se navodi:

...وَيُغْفَرُ لَهُمْ فِى آخِرِ لَيْلَةٍ قِيلَ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَهِىَ لَيْلَةُ الْقَدْرِ قَالَ لا وَلَكِنَّ الْعَامِلَ إِنَّمَا يُوَفِّى أَجْرَهُ إِذَا قَضَى عَمَلَهُ (أحمد)

„...Opraštaju im se grijesi zadnju noć!» Neko reče: „Allahov Poslaniče, je li to Noć Kadra?“ Reče: „Ne, jer radnik prima punu nagradu tek onda kada u potpunosti završi posao!“ (Ahmed)

Ovih su dana srca mu'mina zadovoljna i sretna i svako od nas se trudi da u jednoj od neparnih noći zadnjih deset noći ramazana pronađemo Noć Kadra, koja je vrijednija od hiljadu mjeseci, a u naredni četvrtak se inša-Allah završava ovogodišnji ramazan, u kojem smo postili u ime našeg Gospodara, čvrsto Ga vjerujući i nadajući se samo Njegovoj nagradi.

Zbog toga su ovo trenuci u kojima učimo dove i činimo istigfar (traženje oprosta) i nadamo se da će nam naš post biti primljen, a za ispravan post nema druge nagrade sem dženneta.

Pa neka su sretni oni čije tevbe su primljene! Neka se raduju oni koji se u ramazanu potpuno očistiše od grijeha! Oni koji su pobijedili sebe, svoj nefs i proklete šejtane! Oni koji su se postom uzdigli na više deredže imana i takvaluka (bogobojaznosti), a to su oni koji žude za džennetima čija su prostranstva kao nebesa i Zemlja!

Braćo i sestre, ako ispraćamo ramazan, sa njim ne ispraćamo pokornost Allahu, azze ve dželle, bogobojaznost i ustrajnost. Naprotiv odlaskom ramazana mi jačamo našu vezu sa Allahom, subhanehu ve te'ala, i potvrđujemo da ćemo inša-Allah biti još bolji i snažniji u svome dinu. Oni koji nakon ramazana zaborave na namaz, Kur'an i džemat, oni pokazuju svoju slabost i površnost u vjerovanju i potvrđuju da nisu položili ramazanski ispit i da se pod hitno moraju popravljati.

Vjernik ne smije posustati u ibadetima sve do smrti, baš kao što Allah, dželle še’nuhu, kaže Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, u 99. ajetu Sure El-Hidžr:

 وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ

Robuj svome Gospdaru, sve dok ti smrt ne dođe!

Braćo i sestre, uistinu su nesretni oni koji su u ramazanu bili nemarni. Oni koji su bez opravdanog razloga mrsili, a posebno oni koji su to činili javno. Oni koji su neredovno klanjali. Oni koji su umjesto učenja Kur'ana ili njegova slušanja učili i slušali ono što je Gospodar zabranio. Oni koji su umjesto bereketa sehura i iftara u svojim kućama imali uobičajena tri obroka. Oni koji su umjesto u namazu, zikru i i'tikafu u džamijama, ramazanske noći provodili u kafanama i diskotekama. Oni koji su se zaboravili ko su i zašto su na ovoj Zemlji. Oni koji svojim ponašanjem izazivaju Allahovu, azze ve dželle, srdžbu u našoj Domovini, koja je natopljena rijekama šehidske krvi i u kojoj se ne može ni korak napraviti, a da se ne stane na mjesto gdje je u posljednjem stoljeću prolivena krv nevinih Bošnjaka!

Danas je braćo i sestre Svjetski dan Kudsa, pa se u ovom mubarek danu i narednim danima sjećajmo iskrenim dovama naše braće i sestara u okupiranoj Palestini, koja je predmetom kontinuiranih cionističkih napada. Ono što nas posebno treba zabrinuti je bezdušan i nemaran odnos međunarodnih institucija po pitanju stradanja palestinskog naroda, koji cionisti punih 70 godina sistematski biološki uništavaju, a njihovu imovinu otimaju i naseljavaju pridošlim cionistima iz različitih dijelova svijeta.

Zato imajmo na umu tri naše obaveze prema našoj ugroženoj braći u Palestini: 1) Naše iskrene dove Allahu, subhanehu ve te'ala, za njihovu pomoć. 2) Pružanje im materijalne pomoći. 3) I razvijanje svijesti u krugovima naših porodica i šire po pitanju Palestine i Kudsa, gdje je Mesdžidu-l-Aksa, prva Kibla i treći Harem muslimana!

Braćo i sestre, neka vam je mubarek ostatak ramazana i da ih inša-Allah još puno dočekamo u još jačem imanu, miru, sreći, blagostanju ummeta i u našoj cjelovitoj domovini Bosni i Hercegovini!

Molim Allaha, subhanehu ve te'ala, da nas učvrsti na putu islama! Da pomogne svoj našoj ugroženoj i obespravljenoj braći i sestrama, a posebno onima u: Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Burmi, Jemenu, Libiji i Egiptu! Da od nas primi namaze, post, učenje Kur'ana, zekat, sadekatu-l-fitr, dove i sva dobra djela koja učinismo u mubarek ramazanu! Da nas sačuva iskušenja koja ne možemo podnijeti! Da se smiluje našim umrlim roditeljima i precima, koji su Allahovom, dželle še'nuhu, voljom na nas prenijeli svjetlo dina! Da našu djecu i potomke učini boljim čuvarima Dina i Domovine od nas, radostima naših očiju i srca i prvacima ummeta! Da nam oprosti grijehe i uvede nas u obećane džennete, u društvu sa poslanicima, iskrenim, šehidima i dobrim ljudima!

وَالسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ!