Promo banner

A+ A A-

Bosanski musliman

Bosanski musliman

Hvala Allahu, Gospodaru svega, na životu, uputi, vjeri, zdravlju i svim drugim blagodatima koje su nam poznate i koje nam nisu poznate.

Slavate i selame upućujemo Allahovom miljeniku i poslaniku, a našem uzoru, Muhammedu, a.s. Salavate i selame šaljemo i Muhammedovoj, a.s., porodici, njegovim ashabima, šehidima i svima koji su Poslanika, a.s., slijedili i koji će ga slijediti do Dana Sudnjeg.

Uzvišeni Allah je kazao:

وَجَاهِدُوا فِي اللَّهِ حَقَّ جِهَادِهِ هُوَ اجْتَبَاكُمْ وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ مِّلَّةَ أَبِيكُمْ إِبْرَاهِيمَ هُوَ سَمَّاكُمُ الْمُسْلِمينَ مِن قَبْلُ وَفِي هَذَا لِيَكُونَ الرَّسُولُ شَهِيدًا عَلَيْكُمْ وَتَكُونُوا شُهَدَاء عَلَى النَّاسِ فَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَاعْتَصِمُوا بِاللَّهِ هُوَ مَوْلَاكُمْ فَنِعْمَ الْمَوْلَى وَنِعْمَ النَّصِيرُ

I trudite se, Allaha radi, onako kako se treba truditi! On vas je izabrao i u vjeri vam nije ništa teško propisao, u vjeri pretka vašeg Ibrahima. Allah vas je odavno muslimanima nazvao, i u ovom Kur’anu, da bi Poslanik bio svjedok protiv vas, i da biste vi bili svjedoci protiv ostalih ljudi. Zato, namaz obavljajte i zekat dajite i u Allaha se pouzdajte; On je Gospodar vaš, i to kakav Gospodar i kakav zaštitnik! (Hadždž, 78)

Poslanik, a.s., je rekao:

"Olakšavajte, a ne otežavajte, i obveseljevajte, a ne rastjerujte." (Hadis)

Poštovani vjernici, draga braćo!

Jučer smo ispratili ovogodišnji ramazan. Postili smo ramazanske dane, Kur'an smo učili i slušali, iftare smo priređivali i na sehure ustajali, teravih-namaze smo klanjali, zekat i sadekatul-fitr smo dali... I druga dobra djela smo činili. Trudili smo se u ramazanu, u ime Allaha, onako kako se treba truditi. Da li će nam primljeno biti - Allah zna. Mi se nadamo i Njega Uzvišenog molimo da nam trud primi i grijehe nam oprosti.

Više primjerom, a manje riječju, i drugima smo nastojali vjeru približiti i na pokornost Allahu ih navesti. Svjesni smo, a naročito mi bosanski muslimani, da se ljudi ne mogu silom u vjeru uvoditi i na izvršavanje vjerskih obreda natjerivati. Ko je upućen, Allah ga je uputio. Mi Uzvišenog Allaha molimo da svako upućen bude.

Spominjanjem nas, bosanskih muslimana, želim Vam, poštovani, reći nešto više o našem karakterističnom shvatanju islama. Već duže vrijeme u medijima ili akademskim krugovima, pogotovo na Zapadu, mogu se čuti kovanice "evropski islam, "bosanski islam", "indonežanski islam"... Za označavanje specifičnog pristupa i shvatanja islama, kao i prakse islama u Bosni i Hercegovini, Islamska zajednice izbjegava upotrebu sintagme "bosanski islam". Radije upotrebljava sintagmu "islamska tradicija Bošnjaka", označavajući tu posebnost u shvatanju i praksi. 

Islam je jedan, ima iste izvore i propise, univerzalan je u pogledu mjesta i vremena. Međutim, razumijevanje i prakticiranje islama, s obzirom na podneblje i društveni kontekst, može se razlikovati.

Islam je objavljen cijelom čovječanstvu, ljudima različitih podneblja, sa različitim sklonostima, kulturnim navikama, predispozicijama, mentalitetom, jezikom... Islam, kada se širio, nije u potpunosti eliminisao te posebnosti i karakteristike naroda. Islam je različite narode činio Božijim robovima, Njemu Uzvišenom pokornim, a ne potuno istim robotima. Neke navike, sa islamom oprečne, sankcionisao je i postepeno uklanjao. Ono što se moglo zadržati i što nije bilo vjeri oprečno - zadržao je te obojio i namirisao bojom i mirisom islama.

Islam u Bosni, od kako je došao, ima svoju specifičnu boju i miris. Boja islama u Bosni nije jarka i ne zasljepljuje, miris mu nije opor i žestok te ne opija. Bosanska boja i miris islama proizilazi sa naših brda i ravnica, iz naših trava, zemlje i kamenja, naših rijeka i jezera, naše povremene trdoglavosti i trajnog merhametluka... Od bosanske boje i mirisa islama nećemo biti ni zaslijepljeni ni opijeni, nego svjesni konteksta i trezveni. Od boje i mirisa islama na koji nismo naviknuti, koji je primio boju i mirise drugog podneblja, može nas glava zaboljeti, vrtoglavicu osjetiti, opijeni postati, u kontekstu se izgubiti...

Bosanski muslimani vole islam - jedan i univerzalan. Vole i njegovu bosansku boju i miris. Kada odu izvan Bosne cijene što i muslimani tamošnjeg podneblja vole boju i miris svog islama. Čak što više, dok su tamo, ta im boja i miris ne smeta. Ali, ipak, jedva čekaju da se vrate u Bosnu i izlože svoja čula, svoje emocije, svoje kompletno biće, onome na što su u Bosni navikli.

Bosanski musliman, onaj koji je uzeo Allaha za Gospodara, vjeruje čvrsto. Ne priča puno... Više vjeruje nego što priča... Uzvišenom Allahu se približava izvršavanjem naređenog, jer se, shodno Poslanikovom, a.s., hadisu, Uzvišenom najbolje približava izvršavanjem onoga čime je od Njega zadužen. Kada druge podstiče na dobro, a stalo mu je do toga, onda to radi opet više primjerom nego govorom. Zna dobro dobri bosanski musliman da nikada u Bosni neće svi biti muslimani. Zna dobri bosanski musliman i da neki muslimani, bez obzira na svo njegovo nastojanje, neće biti dobri muslimani. I prihvatio je to... Ne ljuti se, iako bi želio da svaki musliman bude dobar musliman.  Zna dobri bosanski musliman da nije on sudac takvima, nego da je konačni i najpravedniji Sudac Uzvišeni Allah. Čuo je bosanski musliman da će konačno suđenje biti upriličeno na Danu Sudnjem, a ne na dunjaluku, i u Bosni. Zna bosanski musliman da ni sam nije bezgrješan, ma koliko se trudio biti. Čuo je dobri bosanski musliman i ajete i hadise u kojima se govori o beskrajnoj Allahovoj milosti. Zato joj se nada... Čuo je i za Božiju kaznu, pa iz straha od nje, ne krivi i ne proziva pretjerano ni one muslimane koji nisu baš dobri muslimani. Zna da Božija milost može i njih obuhvatiti. Zna da ih Uzvišeni Allah, a ne on - bosanki musliman, na kraju njihovih života može uputiti, grijehe im oprostiti i spasiti. Zna dobri bosanski musliman da njegova dobra djela, da bi bila primljena, moraju biti lišena samodopadljivosti. Ne garantira dobri bosanski musliman sebi džennet niti strovaljuje druge u džehennem.

Dobri bosanski musliman voli svoje livade, brda i planine, rijeke i jezera. Ni za šta ih ne bi dao. Voli i svoje komšije... Ima merhameta i razumijevanje za njihove greške i nedosljednosti, ali zna za mjeru. Ne da na svoje... Tada je tvrdoglav, tvrđi od najtvrđeg kamena. Kada dokaže da mu niko njegovo uzeti ne može, najčešće oprosti... Ali je budan i motri...

Dobri bosanski musliman ne dopušta da mu se imputira da je izostavljanje farzova, pijančenje, kockanje, varanje, ljenčarenje, i sve ono što ne valja, dio njegove islamske tradicije. On, dobri bosanski muslima,  prihvata kao svoju samo islamsku tradiciju. Prihvata, međutim, kao brata i onog muslimana koji urijetko ili počesto prihvati nešto što nije islamska tradicija, ali on, dobri bosanski musliman, zna razlikovati posrnulog brata muslimana od onoga neveljalog što čini.

Bosanski musliman ne razmeće se pretjerano islamom pred drugima, ali ne dopušta ni da ga natjeraju da skriva svoj islam. Ne dopušta, pogotovo, da mu neko kaže da ne treba da bude musliman ili da mu kaže da nije musliman.

Bosanski musliman cijeni islamsku tradiciju koju je naučio od svojih predaka. Zato svojim precima fatihe uči i dove za njih čini. Zna bosanski musliman da se znanje ne stiče preko noći i da mora proći iskustvenu provjeru, zato i gleda od koga će znanje uzeti.

Eto, poštovana braćo i dobri bosanski muslimani, baš ovakvu islamsku tradiciju Bošnjaka njeguje Islamska zajednica u Bosi i Hercegovini.

Cijenimo islam, cijenimo islamsku tradiciju Bošnjaka, cijenimo sebe i svoje pretke! Budimo tolerantni i poštujmo različitosti. Ne prihvatajmo poroke, kao ni pretjerivanje u vjeri. Budimo strožiji prema svojim vlastitim greškama, nego što smo strogi prema grešakama svoje braće.

Neka nam ovaj Ramazanski bajram bude prilika da osjetimo ljepotu življenja u islamu i svojoj islamskoj Bošnjačkoj tradiciji.

Neka svima nama Uzvišeni Allah ukabuli naša dobra djela, oprosti nam loša i učini nas boljim muslimanima.

Poštovana braćo,

Vama i Vašim čestitim porodicama, u ime Medžlisa islamske zajednice Maglaj, kao i u svoje ime, čestitam nastupajući Ramazanski bajram, sa željom da Vam uzvišeni podari zdravlje, bereket i zadovoljstvo.  BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Maglaj, Jusuf-pašina/Kuršumlija džamija, 25.6.2017.              Nevres ef. Hodžić, glavni imam