A+ A A-

Pretraga pitanja

Kako podijeliti kuću

Pitanje

Nakon preseljenja naših roditelja, Allah rahmetile,  na ahiret, imovinu bismo trebali podijeliti mi, djeca, nasljednici, jedan brat i nas tri sestre. Babo rahmetli je, za života, imao običaj reći najmlađoj sestri, koja se nikada nije udavala, a nije ni najboljeg zdravlja (povremeno depresivna), njoj da ostanu dvije sobe od ukupno šest, koliko kuća posjeduje. Nije nista ostavio napismeno.

Međutim, kuća će se najvjerovatnije prodavati, pa me interesuje kako se novac treba raspodijeliti, po šeriatu. Napominjem da do sada nikada, Bogu dragom hvala, nismo imali nikakvih nesporazuma ni nesuglasica. Jednostavno bih voljela da ja primijenim šeriatski zakon na moju hisu, ostalim najvjerovatnije odgovara sudska odluka. E, sad mene interesuje, ako meni pripada petina, kako se dijeli ostatak, koliko ide bratu, koliko srednjoj sestri? Zamolila bih vas ako mi to možete malo pojasniti.

 

Odgovor

Prema šerijatu Vama bi pripala jedna petina ukupnog nasljedstva. Preporučio bih vam da ispoštujete želju vašeg oca i da vašoj bolesnoj sestri prepustite koliko vrijede dvije sobe, zbog njenog ukupnog stanja i situacije i da vaš dio računate od preostale četiri sobe.
Neka taj gest bude znak zahvalnosti Allahu na nimetu zdravlja, bračnog života i drugim nimetima, koji su možda drugima uskraćeni.
Kada smo rekli da Vama pripada petina, mislili smo na brata i tri sestre, tako da se dijeli na pet dijelova: sestrama po jedan dio (po jedna petina), a bratu dva dijela (dvije petine). Ako biste tu jednu sestru tretirali posebno i njoj dali više, onda se preostala imovina dijeli u četiri dijela: dvjema sestrama po jedna četvrtina, a bratu polovina preostalog dijela nasljedne imovine. Međutim, u našim uvjetima, mi uvijek savjetujemo nasljednicima da se dogovore o nasljedstvu. Braći savjetujemo da prihvate dragovoljno ravnopravnu podjelu sa sestrama, budući da se ne mogu pozivati na šerijat samo u slučaju nasljeđivanja imovine i ni u čemu drugom, kao što je obaveza izdržavanja i brige o sestrama u slučaju potrebe. Nasljednici se trebaju međusobno halaliti. Nema te imovine koja može biti adekvatna cijena za poremećene odnose među braćom i sestrama.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH