Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Kćerka i nasljeđivanje imovine roditelja

Pitanje:

Interesuje me da li moja supruga griješi, ako ne želi da posjećuje svoje roditelje iz razloga što su njeni roditelji bez ikakvog razgovora s kćerkom, odnosno mojom suprugom, prepisali svu imovinu svom sinu, njenom bratu. Moram naglasiti da smo uz Allahovu dž.š. pomoć supruga i ja sagradili novu kuću i nemamo nikakvih problema unutar porodice. Međutim, često razgovaramo i potičem suprugu da unatoč svemu obiđemo njene roditelje.

Odgovor:

Islam podstiče na održavanje dobrih međuljudskih odnosa, a posebno prema roditeljima. Mi iz ove situacije ne možemo dati sud o postupku roditelja Vaše supruge jer ne poznajemo situaciju i razloge njihovog takvog ponašanja. Nastojte da riješite svoje međuljudske odnose na najbolji način. Načelno možemo reći da djeca imaju obavezu i dužnosti prema roditeljima, pa čak ako su oni u nekim postupcima i nepravedni prema njima. Za svoju nepravdu prema djeci roditelji će odgovarati. Uzvišeni Allah je naredio dobar odnos prema roditeljima čak i ako su nevjernici, u riječima: „Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti. A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj ( u tome) i prema njima se, na ovome svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća; Meni ćete se poslije vratiti i Ja ću vas o onome što ste radili obavijestiti. (Sura Lukman, 14-15.)

Prema tome, djeca prema roditeljima trebaju lijepo postupati (obraćati se lijepim i biranim riječima i posjećivati ih) i pomoći im koliko su u stanju, a da to ne šteti njima i njihovoj porodici. Ni u kom slučaju djeca ne smiju potpuno prekidati vezu sa roditeljima.

Ako se u ime Allaha budete trudili i osaburili na neprijatnostima i nepravdi zaslužit ćete veliko dobro. Uzvišeni Allah je rekao: „Ko se bude Allaha bojao i ko strpljiv bude bio - pa, Allah, uistinu, neće dopustiti da propadne nagrada onima koji dobra djela čine." (Sura Jusuf, 90.)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH