Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Testament

Pitanje

 

Eselamu alejkum!

Unaprijed bih Vam se htio zahvaliti i zamolio bih Vas da mi pomognete u rješavanju sljedećega problema.

Ja sam čovjek pred penziju, sa svojim sam sinom napravio veliku kuću, pod tim podrazumijevam da je moj sin u gradnji kuće učestvovao pola pola i što se para tiče i što se rada tiče. Za vrijeme gradnje te kuće sa nama je još zajedno živjela moja kćerka koja je bila punoljetna i bila je zaposlena, ali nije ni u čemu učestvovala što se tiče gradnje kuće. Naša kuća ima 4 stambene jedinice i poslovni prostor. Ja Vas molim da objasnite kako da napravim testament po islamskim pravilima jer mi je to najvažnija stvar, a htio bih to uraditi po islamskim pravilima, jer sam vjernik i ne bih se htio ogriješiti?

Ja sam razmišljao da to ovako uradim, ali ne smijem sam da odlučim:

1. Da sa svojim sinom podjelim kuću na pola,

2. Drugi dio kuće, to jeste svoju polovinu, da podijelim dvije trećine sinu, a jednu trećinu kćerki, iako ona nije učestvovala, jer je moja kćerka udata i ima muža i svoju porodicu.

Još jednom Vas molim da mi pomognete!

 

Odgovor

Možete Vašu kuću podijeliti sa sinom shodno učešću u gradnji i to za Vašeg života, a  testament nasljednicima nije dozvoljen. Preporučujemo sinu i kćerki da se dogovore o nasljedstvu Vaše polovice kuće. Pitanje je hoće li Vaš sin i njegova žena insistirati kada bude na redu njeno nasljedstvo da ona dobije jednu trećinu nasljedstva, a njen brat dvije trećine. O tome se trebate dogovoriti, budući da šerijatsko nasljeđivanje treba posmatrati u sklopu cjelokupnog učenja šerijata o pravu na izdržavanje i pomoć, a ne izdvojeno od ostalog učenja i njegove primjene i selektivno primjenjivati samo ove propise.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH