Logo

Preporučeni tekst Kunut-dove

Pitanje:

Imam nedoumicu koja se tiče Kunut-dove. Ona koju sam naučio u mektebu započinje „Allahumme inna neste'iunke ve nestagfiruke.... Čuo sam da je Poslanik, a.s., preporučio drugačiji tekst za Kunut-dovu i to: „Allahumme-hdina fi men hedejt, ve 'afina fi men 'afejt....

Da li se obje ove dove mogu učiti na vitr-namazu ili samo jedna od njih, i da li se uči isključivo jedna od ove dvije?

Odgovor:

Obje spomenute dove prenose se od Allahova poslanika, a.s. Prema propisima hanefijskog mezheba, kao Kunut-dovu, najpreče je učiti Allāhumme innā nesteʻīnuke ..., jer se od ashaba prenosi konsenzus da se ona uči kao Kunut-dova, ali je dozvoljeno proučiti i neku drugu dovu, a ako bi se uz nju proučila još neka dova to bi bilo dobro. Ako bi se uz Allāhumme innā nesteʻīnuke učila još neka dova onda je najpreče da se poslije nje prouči Allāhummeh-dinā fī men hedejt..., jer je to dova kojom je Allahov Poslanik, a.s., poučio Hasan ibn Alija, r.a., da je uči kao Kunut-dovu. (Više v.: El-Kāsānī, Bedāi'us-sanāi'...,  I/614.)

Prema propisima malikijskog mezheba kao Kunut-dova preferira se Allāhumme innā nesteʻīnuke, ali se uz nju ne dodaju druge dove. 

U šafijskom i hanbelijskom mezhebu preferira se učenje Allāhummeh-dinā fī men hedejt. (Ez-Zuhajlī, El-Fikh el-islami ve edilletuh, 1/810-816.)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.