A+ A A-

Pretraga pitanja

Klanjanje namaza dva puta u džematu

Pitanje:

Da li je dozvoljeno da se u jednoj džamiji dva puta klanja u džema'atu?  Recimo da je imam klanjao na vrijeme sa grupom džematlija podne namaz, a kasnije dođu dva ili tri čovjeka pa da klanjanju u džema'atu. 

Odgovor:

Prema propisima hanefijskog mezheba pokuđeno je da se u mahalskoj džamiji u kojoj je postavljen zvanični imam klanja dva puta isti namaz u džematu.

Međutim, ako je u pitanju gradska džamija ili džamija u koju svraćaju mnogi kao što je džamija u blizini pijace,  onda nema smetnji da se u njoj dva ili više puta puta klanja u džematu određeni namaz, ako za tim postoji šerijatski opravdana potreba, kao što je navedeno u pitanju. Ebu Davud i Ahmed bilježe da je neki čovjek zakasnio na namaz u džamiji Allahova Poslanika, a.s., i Allahov Poslanik, a.s., je upitao: „Ko će dobrovoljno klanjati sa ovim?“ - pa je ustao neki čovjek i klanajo sa njim. U drugom predanju se kaže da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Ova dvojica su džemat.“ Allahov Poslanik, a.s., je također rekao: „Namaz čovjeka sa drugim čovjekom je bolji o pojedinačnog namaza, a namaz čovjeka sa dvojicom ljudi je bolji od namaza sa jednim čovjekom. Sve što ih je više Uzvišenom Allahu je draže.“ (Ebu Davud i En-Nesai)

Ono što je pokuđeno jeste da se istovremeno u jednoj džamiju uspostavljaju dva džemata, jer se na taj način razjedinjuje džemat i smetaju jedni drugima. Obaveza vjernika koji su zakasnili na početak namaza jeste da se priključe u uspostavljeni džemat a ne da formiraju novi. Svrha ovih propisa jeste očuvanje jedinstva džemata i sprječavanje njegovog razjedinjavanja formiranjem novih džemata radi klanjanja namaza mimo onoga kojeg predvodi službeni džematski imam.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH