Logo

Skretanje pogleda prilikom obavljanja namaza

Pitanje:

Ja imam dvije male djevojčice. Jedna ima tri godine a druga četiri mjeseca. Uvjek ih ostavim kraj sebe dok klanjam, jer se ne mogu same brinuti o sebi i strah me da starija ne povrijedi mlađu. Dok obavljam namaz ja pogledam ponekad da starija nešto ne uradi mlađoj, jer je jako ljubomorna na nju. Da li mi je namaz pokvaren zbog tog povremenog skretanja pogleda prema njima?

Odgovor:

Musliman se treba potruditi da u namazu bude skrušen i skoncentrisan jer su nagrada i korist od namaza usko vezani za usredsređenost i skrušenost u njemu. Musliman treba nastojati da bude skoncentrisan i skrušen tokom cijelog namaza, ali ako se desi da to i ne postigne, to spada u ono što Allah oprašta, jer potpuna skrušenost nije uslov za ispravnost namaza. Nema sumnje da skretanje pogleda na djecu odvraća pažnju od namaza, ali sāmo skretanje pogleda sa propisanog mjesta (mjesta činjenja sedžde) općenito ne utiče na ispravnost namaza.

Čak i manji pokreti koje biste eventualno učinili, kao što je razdvajanje djece, u slučaju bojazni od međusobnog povrijeđivanja, ili njihovo uzimanje u naručje, ne bi pokvarili Vaš namaz. Ukoliko nema druge osobe koja bi čuvala djecu za vrijeme namaza, nema zapreke da im posvetite pažnju tokom namaza, na način kako je navedeno, jer je to izraz potrebe. Svevišnji u Kur'anu kaže: „i u vjeri vam nije ništa teško propisao...“ (El-Hadždž, 78)

Buharija bilježi da je Allahov Poslanik, a.s., klanjao i držao Umamu bint Zejneb (svoju unuku od kćerke Zejnebe). Kada bi se spuštao na sedždu ostavljao bi je pored sebe, a kada bi ustajao uzimao ju je. (Više v.: A. Tuhmaz, Hanefijski fikh 1/307-310.)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.