Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li je rani tinejdžer može predvoditi namaz odraslima?

Pitanje:

Da li djeca rane tinejdžerske dobi mogu predvoditi farz namaz odraslim muškarcima?

Odgovor:

Zbog dvojbe o ispunjavanju uvjeta fizičke punodobnosti (bulug), dijete od trinaest godina ne bi trebalo predvoditi džemat u farz namazu, budući da je moguće da to za njega bude nafila, a osoba koja klanja nafilu ne može predvoditi džemat u farz namazu.

Period od sedme godine djeteta do njegova punoljetstva u šerijatskom pravu se naziva period razboritosti (temjīz), zbog toga što dijete u toj fazi svoga razvoja počinje razlikovati šta je dobro a šta nije, šta se smije činiti a šta ne smije, šta je korisno a šta štetno.

U tom periodu ono ima status razumnog  djeteta (sagir mumejjiz – ako je dijete doista razumno).

Fizičko punoljetstvo (bulug) kod muškaraca nastupa s pojavom prve polucije, a kod žena s pojavom prve menstruacije. Vrijeme pojave ovih znakova razlikuje se od osobe do osobe. Ukoliko se ne pojave do petnaest godina života, s navršenih petnaest godina osoba se smatra šerijatski punoljetnom u smislu obaveznosti izvršavanja vjerskih dužnosti (namaza, posta, zekata itd.).

Djeca u periodu razboritosti nisu obavezna izvršavati vjerske dužnosti, ali ako ispravno izvrše ibadete (namaz, post i sl.) bit će im kod Allaha, dž.š., primljeni.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH