A+ A A-

Održana sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog

06 07 2021 01 sjednica tuzla

Sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog održana je u ponedjeljak, 5. jula 2021. godine. Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Članovi Savjeta su razmatrali informaciju o obavljanju kolektivnih dženaza i obilježavanju godišnjica stradanja Bošnjaka u Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici i Brčkom. Posebna pažnja poklonjena je vjerskom dijelu programa obilježavanja 26. godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima u Srebrenici i pripremama za obavljanje kolektivne dženaze u Potočarima.

Na sjednici je razmatran i usvojen izvještaj o realizaciji nastavnog plana i programa i takmičenja u 2020/2021. mektebskoj godini kao i izvještaj o realizaciji plana i programa i takmičenja za predmet Islamska vjeronauka u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2020/2021. godini. U narednom periodu izradit će se analiza rada u mektebima na području Muftiluka tuzlanskog u proteklih pet godina.

Razmatrana je i informacija o Kulturno-vjerskoj manifestaciji Dani Hasana Kaimije 2021. Istaknuto je da ova kulturno-vjerska manifestacija ima svoju posebnu vrijednost jer se njeni sadržaji uglavnom odvijaju među Bošnjacima u bosanskohercegovačkom entitetu RS, prvenstveno u Zvorniku.

Članovi Savjeta su upoznati sa aktivnostima Behram-begove medrese kada je u pitanju upis nove generacije učenika. Upis u I razred Behram-begove medrese realiziran je online, bez prijemnog ispita, a na konkurs je i ove godine aplicirao veći broj superodličnih i odličnih učenika i učenika generacije.

U okviru analize plana aktivnosti povodom kurban-bajrama, istaknuto je da je na području Muftiluka tuzlanskog u toku akcija akcija Rijaseta IZ-e na području povratničkih medžlisa Kurban 2021, te akcija Kurban za Behram-begovu medresu. I ove godine će se realizirati akcija prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe narodnih kuhinja koje djeluju u okviru regionalnog odbora Merhameta Tuzla (u prostorijama Narodne kuhinje Imaret u Tuzli i u Gornjim Dubravama) i za potrebe Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS (u Gradačcu i Živinicama).

Na sjednici je prezentiran izvještaj o humanitarnoj akciji „Otvorimo hiljade vrata radosti“. Akcija se na području Muftiluka tuzlanskog već nekoliko godina provodi neposredno prije i tokom mjeseca ramazana, a podrazumijeva prikupljanje pomoći i pripremu iftara u džematima Muftiluka tuzlanskog, te dostavu na kućna vrata i kraći razgovor s osobama kojima je pomoć ili iftar dostavljen. Na području Muftiluka tuzlanskog ove godine je otvoreno 17.416 vrata i uručeni su paketi u vrijednosti 431.000,00 KM. U akciju su bili uključeni glavni imami i imami, predsjednici medžlisa i predsjednici džematskih odbora, kao i koordinacije za društvenu brigu, rad s mladima, nevladinim organizacijama i odjeli za brak i porodicu. Posebna zahvalnost je iskazana svim dobrim ljudima koji su sudjelovali u ovom dobročinstvu.

Savjet je razmatrao i druga pitanja iz domena svoga rada, a Sjednici su prisustvovali rukovodioci službi Muftijstva tuzlanskog, glavnih imami i direktori ustanova.