A+ A A-

Ambasador Irana u BiH posjetio Muftijstvo bihaćko

11 06 2021 04 bihac posjeta iranski ambasador

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je danas u svom uredu u Bihaću primio ambasadora Islamske republike Iran NJ.E. Gholamreza Alimohammad Ghelichkhana. Muftija Kudić je iskoristio priliku i zahvalio se iranskom narodu za sve dobro što su uradili prema narodima u Bosni i Hercegovini, a posebno za svesrdnu pomoć tokom agresije na našu zemlju. Muftija Kudić je istakao da je Iran prijateljska zemlja Bosni i Hercegovini i da je iranski narod bratski narod po vjeri, ali i po mnogim kulturno-historijskim karakteristikama.

"Sve ljude s kojima rame uz rame obilazimo Kabu Časnu i s kojima klanjamo u istom safu smatramo braćom po vjeri. Političko rukovodstvo Bošnjaka, kao i Islamska zajednica su ostvarili vrlo kvalitetnu saradnju sa svim muslimanskim zemljama naglašavajući uvijek važnost autentičnog življenja islama bosanskih muslimana i isticali značaj evropskog kulturnog naslijeđa i naših evropskih korijena. Drago mi je što je uvaženi ambasador istakao da naša braća iranci ovu našu intenciju poštuju i uvažavaju kao vrijednost." - naglasio je muftija Kudić.

Ambasador Ghelichkhan je izrazio veliko zadovoljstvo posjetom uvaženom muftiji Kudiću, te je poručio da Iran poštuje Bosnu i Hercegovinu i posebne odnose njeguje prema narodima koji ovdje žive.

"Iran ima 85 miliona stanovnika. Bit ćemo jedna od deset zemalja svijeta i prva muslimanska zemlja koja je samostalno proizvela vlastitu vakciju protiv korona virusa. Iako smo četrdeset godina pod sanckijama, uspijevamo održati kontinuitet napretka u našoj zemlji. Beskrajno volimo i poštujemo Bosnu i Hercegovinu. Smatram da smo to nebrojeno puta i praktično dolazali i naša je obaveza, i ljudska i moralna, da pomognemo našu braću i sestre u Bosni i Hercegovini. Njihov uspjeh ćemo smatrati vlastitim uspjehom i kad god im bude trebala bilo kakva podrška i pomoć, neka znaju da u Iranu imaju saveznika i prijatelja." - naglasio je ambasador Ghelichkhana

Prijemu je pored saradnika ambasadora Ghelichkhana je prisustvovao mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerska pitanja i obrzaovanje i Nazif-ef. Horozović, saradnik za medije Muftijstva bihaćkog.