Logo

Mreža mladih muftijstva goraždanskog i obilježavanje svjetskog dana zaštite životne sredine

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa
  • 11

Obilježavajući Svjetski dan zaštite životne sredine, Mreža mladih Muftijstva goraždanskog, zajedno sa imamima iz Foče, Goražda i Višegrada, te nevladinim organizacijama Gornje-drinske regije i predstavnicima učeničkih i studentskih vijeća, uz podršku Misije OSCE-a (Organization for Security and Co-operation in Europe) u Bosni i Hercegovini, proteklih dana učestvovala je u akciji podizanja svijesti o važnosti, ulozi i odgovornosti svakog pojedinca  u očuvanju životne sredine.

Promotivne aktivnosti za zaštitu životne sredine upriličene su 05. juna u Foči, 06. juna u Goraždu, te 07. juna u Višegradu. U sva tri grada druženjem sa građanima i  podjelom platnenih majica i cekera sa porukama ''Zajedno za čistu prirodu'' i ''Nek' se čuje glas, rijeke traže spas'' aktivisti Gornje-drinske regije, uz podršku Misije OSCE-a,  željeli su skrenuti pažnju na važnost očuvanja životne sredine i podizanja ekološke svijesti građana.

Inače, 5. juni je odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1972. godine proglašen Svjetskim danom zaštite životne sredine, a zvanično je prvi put obilježen 1974. godine pod sloganom ''Jedna je Zemlja''.

Aldin Džananović, aktivista Mreže mladih, govoreći o ovoj aktivnosti, kaže: ''Do jučer nisam toliko razmišljao o tome da i promjenom nekih, reklo bi se malih, svakodnevnih navika možemo toliko doprinjeti da naše okruženje bude ljepše i čistije. Svi smo više puta čuli koliko puno vremena treba  jednoj plastičnoj kesi da se razgradi u prirodi i koliko štete ona u međuvremenu nanese ekosistemu, a opet ih tako često koristimo. Shvatio sam da, naprimjer, jednostavnom upotrebom platnenog cekera umjesto plastične kese možemo toliko puno učiniti za našu životnu sredinu. I to je samo jedan primjer kako uz malo truda možemo dosta učiniti za svijet  u kojem živimo.''

Aktivisti Mreže mladih i imami ističu da su ovakve aktivnosti još jedan odgovor na vjersku obavezu savjesnog ponašanja prema životu i životnoj sredini. Potreba ujedinjavanja snaga i resursa različitih društvenih grupa u borbi za unaprjeđenje uvjeta života i zaštite životne sredine, kako kažu, postaje sve očitija kako se zahtjevnost ovog pitanja usložnjava. Svjetski dan zaštite životne sredine prilika je da sebe i druge podsjetimo na važnost ovog pitanja. Tokom cijele godine na ovo pitanje nas podsjeća  kur'anski ajet koji  kaže:  „… i red na Zemlji ne remetite, kad je već na njoj uspostavljen red. To je bolje za vas, ako vjerujete“ (El–A’raf , 85)

Mreža mladih Muftijstva goraždanskog

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.