A+ A A-

Radno-konsultativni sastanak vojnih imama i predramazansko savjetovanje

  • P1070666P1070666

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 30. marta 2021. godine održan je kvartalni radno-konsultativni sastanak vojnih imama i predamazansko savjetovanje. Kao važan segment u planiranju i realizaciji ramazanskih aktivnosti, Vojno muftijstvo vrši temeljite pripreme za sve aktivnosti kojima nastoji organizovati vjerski život u vrijeme mubarek mjeseca.

Prvi dio realizovanog sastanka bio je usmjeren ka tome da se vjerinicima u strukturi odbrane pruže sve potrebne informacije i adekvatna podrška u vanrednim okolnostima pandemije. Planovi i prijedlozi vojnih imama o unapređenju aktivnosti u ovim specifičnim uvjetima prihvaćeni su uz puno razumijevanje i podršku Vojnog muftije Hadis-ef. Pašalića.

Drugi dio tretirao je Program predramazanskog savjetovanja Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice koji se provodi kroz sva muftijstva Zajednice. Svojim predavanjima u okviru ovog Programa predstavili su se mr. Muhamed-ef. Okić, koji je govorio na temu: Podizanje svijesti o važnosti izvršavanja propisanih dužnosti, Mensur-ef. Pašalić, koji je referirao o Organizaciji vjerskih aktivnosti na području Islamske zajednice u iskustvu pandemije, te mr. Vehid-ef. Arnaut, koji je dao presjek Iskustva prikupljanja zekata u vremenu vanrednih okolnosti i rada Ureda za društvenu brigu u vrijeme pandemije. U naznačenim predavanjima kao i Zaključcima koje je predočio direktor Uprave za vjerske poslove, Ismail-ef. Smajlović, iskazana je potreba još snažnijeg institucionalnog djelovanja svih nivoa Islamske zajednice, te nastojanja da se uz poštivanje mjera o suzbijanju pandijeme pruže mogućnosti vjernicima za upotpunjavanje ibadeta tokom šehri ramazana.

U posljednjem dijelu savjetovanja promoviran je Zbornik hutbi kojeg je pripremao Odjel za hatabet, vaz i iršad. O knjizi su govorili urednik djela mr. Meho Šljivo i Nesib-ef.Hadžić, glavni imam u Oružanim snagama i jedan od pedeset i četiri autora hutbi. Urednik i promotor su apostrofirali da se radi o prvom djelu ovog tipa koje je institucionalno pripremano i uređivano, da su u realizaciji ovog projekta svoj doprinos dali mnogi naši priznati i uvažavani alimi. 

 Predramazansko savjetovanje upotpunjeno je porukom Vojnog muftije koji se zahvalio predavačima i promotorima, te još jednom ukazao na značaj jedinstvenog djelovanja svih grana Zajednice koja je svoju misiju vjere i dobra u potpunosti posvetila svome narodu i svojoj domovini Bosni i Hercegovini.