Logo

U Tuzli održano predramazansko savjetovanje

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

29 03 2021 02 savjetovanje tuzla 1

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji s Muftijstvom tuzlanskim, organizirala je predramazansko savjetovanje kojem su prisustvovali glavni imami medžlisa i koordinatori odjela Muftijstva tuzlanskog.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je kazao da Islamska zajednica ima veoma ozbiljan pristup stanju izvavanom pandemijom korona virusa, u kojem se u proteklih godinu dana svi nalazimo. Aktivnosti su prilagođavane situaciji, te se uvijek mislilo na potrebe džematlije. S posebnom pažnjom vrše se i pripreme za ramazani-šerif i ibadete u ovom mjesecu, a za što su iznimno važna i ova savjetovanja, kazao je muftija Fazlović.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ismail-ef. Smajlović kazao je kako pripreme za ramazan teku kao da će planovi biti realizovani u potpuno normalnim okolnostima ali će se uvažiti smjernice kriznih štabova u kontekstu okupljanja muslimana.

- Muslimani su u proteklom ramazanu pokazali jedan kvalitet odgovornosti i svijesti, kao i odgovorno rukovodstvo u Islamskoj zajednici tako da očekujemo da nam ta iskustva budu dobar kapital za kvalitetniju organizaciju ove godine -  istakao je direktor Smajlović.

29 03 2021 02 savjetovanje tuzla 2

O ramazanskim ibadetima, mladima i promociji porodičnih vrijednosti u toku pandemije govorio je dr. Sead-ef. Seljubac, a o temi podizanje svijesti o važnosti izvršavanja propisanih dužnosti Zijad-ef. Vehabović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Puračić.

Rukovodilac Ureda za zekat Vehid-ef. Arnaut govorio je o iskustvu prikupljanja zekata u vremenu vanrednih okolnosti, a teme i autore na ovom savjetovanju predstavio je dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Ovom prilikom predstavljen je i Zbornik hutbi, koji sadrži pedeset i četiri hutbe, a o čemu su govorili urednik Meho Šljivo i Halil Mehanović, profesor u Behram-begovoj medresi.

Seminar je održan uz pridržavanje svih epidemioloških mjera zaštite zdravlja ljudi.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.