A+ A A-

Predramazansko savjetovanje na području sarajevskog, travničkog, zeničkog i goraždanskog muftijstva

  • 0404

U okviru redovnih predramazanskih aktivnosti Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice proteklih dana organizirala je program edukativno-stručnog i interaktivnog savjetovanja na području sarajevskog, travničkog, zeničkog i goraždanskog muftijstva.

Savjetovanju su prisustvovali muftije i glavni imami sa područja muftijstava, direktori medresa, rukovodioci vjerskih službi pri muftijstvima, kao i koordinatori muftijstava za brak i porodicu, mreže mladih i društvene brigu. Na savjetovanjima je bilo riječi o planovima rada za predstojeći ramazan u našim džematima i medžlisima i potrebnim mjerama koje je potrebno poduzeti da bi se vjerski život organizirao u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Direktor Uprave za Vjerske poslove Ismail ef. Smajlović podsjetio je sve nosioce vjerskog autoriteta i rukovodioce organizacionih jedinica na odgovornost u promociji islamskih vrijednosti i na dodatni angažman na podizanju vjerničke svijesti u izvršavanju vjerskih propisa. Također je  naglasio važnost posvećenog i vjerodostojnog misijskog djelovanja u organima i strukturama Zajednice i  neophodnu koordinaciju i komunikaciju zajedničkih aktivnosti kako bi se postigli postavljeni ciljevi i kvalitet u radu. Akcenat svih ramazanskih aktivnosti, istakao je direktor Smajlović, treba staviti na jačanje muslimanske porodice i podršku mladima, to jeste, afirmiranje onih tradicionalnih vrijednosti koje moralno jačaju pojedinca i Zajednicu.

U edukativnom dijelu seminara veoma sadržajna izlaganja prezentirali su muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, rukovodilac Odjela za džemat i imama Mensur ef. Pašalić i rukovodilac Ureda ze zekat Vehid ef. Arnaut. U izlaganjima su tematizirana sljedeće oblasti i pitanja: Organizacija vjerskih aktivnosti na području Islamske zajednice-iskustvo pandemije,  Podizanje svijesti o važnosti izvršavanja propisanih dužnosti, Iskustvo prikupljanja zekata u vremenu vanrednih okolnosti i Rad ureda za društvenu brigu u vrijeme pandemije.

U veoma sadržajnim i otvorenim diskusijama učesnici savjetovanja su iznijeli niz zanimljivih, konstruktivnih i produktivnih ideja i prijedloga koji će biti razmatrani i uvršteni u planovima za buduće programe i aktivnosti.

Savjetovanja su pokazala spremnost i odgovornost da na svim organizacionim nivoima Islamska zajednica u predstojećem ramazanu izvrši povjereni emanet vjerodostojnog vjerskog predanja i organizacije vjerskog života. Na savjetovanju su svim učesnicima kao i svim imamima sa područja muftijstava podijeljeni primjerci Zbornika hutbi.