A+ A A-

Održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog

18 03 2021 01 sjednica bihac

U Bihaću je u četvrtak, 18.3.2021. godine, održana redovna sjednica Savjeta Muftijstva bihaćkog za vjerska pitanja kojom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Na samoj sjednici su razmatrani izvještaji o aktivnostima medžlisa, posebno kada su u pitanju izvještaji sa redovnih godišnjih skupština medžlisa. Konstatovano je da su gotovo svi medžlisi održali redovne godinje skupštine osim oni koji su imali objektivne otežavajuće okolnosti i sjednice skupština će se realizirati u što skorije vrijeme.

Jedna od tačaka koja je razmatrana na ovoj sjednici jeste organizacija mektebskih takmičenja, pogotovo je bila plodonosna diskusija kada su u pitanju prijedlozi koje treba provesti kako bi se epidemiološke mjere uspješno provele i kako se ne bi dozvolilo izlaganje djece i muallima opasnostima od prenošenja virusa. Također je usvojena napomena da ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, razmotrit će se i opcija sa nadženom upravom Rijaseta IZ o otkazivanju takmičenja, a o čemu će muallimi biti blagovremeno obavješteni.

Jedna od važnih tačaka dnevnog reda je bila i obrazovanje imama i okončanje procesa obaveznog obrazovanja za imame, gdje su glavni imami zaduženi da potiču ovaj proces kako bi što veći broj imama, koji trenutno nemaju adekvatnu stručnu spremu, završe svoju obavezu i steknu potrebnu stručnu spremu.

Razmatran je i kalendar važnih datuma za muftijstvo i medžlise, gdje su glavni imami iznijeli usmeno i dostavili pismeno svoje prijedloge o važnim datumima za medžlise i muftijstvo u kojima Islamska zajednica treba uzeti aktivno učešće. Nakon svih ovih diskusija i prijedloga, u skorom periodu će se finalizirati ovaj kalendar.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i direktor medrese "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" su izvijestili Savjet o realizaciji nastave u proteklom periodu, o planu aktivnosti za upis u novu akademsku/školsku godinu. Dekan prof. dr. Hajrudin Hodžić je istakao da Fakultet priprema naučnu konferenciju o kvaliteti nastave Islamske vjeronauke. Direktor medrese prof. Enes Ljubijankić je poseban akcenat stavio na otežane uvjete rada u medresi u toku pandemije i vjerovatno otkazivanje brojnih sadržaja koje su u proteklim godinama unosile posebnu svečanu atmosferu u medresu poput Dana vakifa medrese i svečana akamedija za ovogodišnje maturante. Predloženo je da se u centralnim džamijama svakog medžlisa Muftijstva bihaćkog prouči hamtenska dova svim vakifima medrese "Reis Džemaludin-ef. Čaušević".

Pod ostalim pitanjima tematizirane su teme koje se tiču mektebske nastave, uključivanje u medijske sadržaje tokom mjeseca ramazana i druge teme u nadležnosti ovog tijela.