Logo

Vojno muftijstvo: Realizovana godišnja analiza rada Muftijstva i predstavljanje Vakufske direkcije IZ u BiH

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

  • 0101

Vojno muftijstvo je 29. decembra 2020. godine u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine organizovalo godišnju analizu rada. Prema pojedinačnom izlaganju i analizi rada, utvrđeno je da je vjerski život muslimana u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine organizovan u skladu sa Planom rada za 2020. godinu i da su vojni imami, raspoređeni u komande i jedinice, unatoč ograničenjima koja su izazvana COVID-19, pružali potrebnu podršku muslimanima u izvršavanju propisanih dužnosti. Na taj način, Vojno muftijstvo je davalo potrebne smjernice muslimanima u vojnoj strukturi za upotpunjavanje propisa islama, u redovnim i vanrednim okolnostima.

U okviru ove aktivnosti Vojno muftijstvo je u saradnji sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizovalo upoznavanje uposlenika Vojnog muftijstva sa funkcionisanjem ove važne ustanove. Direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zajimović je predstavio rad Vakufske direkcije, ukazao na njenu važnost u Islamskoj zajednici te na složenost poslova i izazova sa kojima se ova ustanova desetljećima susreće. Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić zahvalio se direktoru Zajimoviću za uloženi napor u afirmaciji institucije vakufa kroz sistemsko djelovanje u Islamskoj zajednici, ali i kroz njegovu promociju kao velikog dobra u našem narodu.

Treba spomenuti da su spomenute aktivnosti upotpunjene realizacijom godišnje Skupštine Okružnog odbora Udruženja ilmijje Vojnog muftijstva. Predsjednik Okružnog odbora, brigadni imam Haris-ef. Hadžić, predočio je članovima ono što je Okružni odbor u protekloj godini radio, te izložio Plan rada za 2021. godinu. Članovi Skupštine podržali su rad i planirane aktivnosti predsjednika Hadžića, uz zahvalnost za uspješno realizovane aktivnosti u specifičnim okolnostima koji su obilježili proteklu godinu.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.